Na hlavný obsah

Podľa prieskumu podporia Rusi akékoľvek Putinovo rozhodnutie

Od polovice marca sa pomer podporovateľov vojny na Ukrajine a jej odporcov takmer nezmenil.

Podľa prieskumu podporia Rusi akékoľvek Putinovo rozhodnutie
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

 Asi 60 % ruských občanov by podporilo rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina začať novú ofenzívu na Kyjev, ale 65 % by tiež súhlasilo aj s jeho rozhodnutím „špeciálnu operáciu“, teda ruskú vojnu na Ukrajine, zastaviť a podpísať mierovú dohodu. 

Vyplýva to z nového sociologického prieskumu, o ktorom dnes (9. 8.) informoval ruský nezávislý denník Kommersant. Denník doplnil, že podľa osloveného politológa tento zdanlivý rozpor súvisí s neochotou ľudí premýšľať o zložitých politických problémoch.

Skutočnosť, že značná časť Rusov by bola ochotná súhlasiť s dvoma úplne protikladnými rozhodnutiami Putina, možno podľa politológa Alexeja Makarkina vnímať ako prejav dôvery spoločnosti v prezidenta.

Konkrétne sa v prieskume ukázalo, že 60 % ľudí by súhlasilo, keby Putin „zajtra oznámil začatie postupu na Kyjev“, 26 % by bolo naopak proti. Lenže podobné výsledky zistili autori prieskumu tiež pri otázke ohľadom Putinovho hypotetického rozhodnutia zo dňa na deň špeciálnu operáciu zastaviť, 65 % percent ľudí by bolo za a 28 % proti.

Vplyv na dnešné politické postoje mal už pád komunizmu

Makarkin v Kommersante uviedol, že na konci 80. a na začiatku 90. rokov minulého storočia, keď sa zrútil komunistický režim, Rusi pociťovali politickú nestabilitu a nepohodu.

„Vtedy bol dopyt po tom, aby ľudia pri moci hovorili v televízii, čo má človek správne robiť. Ale vláda mlčala. Časť ľudí bola potom rada, keď sa objavil Putin, ktorý zodpovednosť prevzal,“ vysvetľuje Makarkin. Vďaka Putinovi mohli Rusi prestať rozmýšľať nad politickými otázkami a to je podľa politológa dôvod, prečo mu tak silno dôverujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet