Na hlavný obsah

Polícia spustila anti-hoaxový účet na Instagrame

Môže tak osloviť ešte širšie publikum.

Polícia spustila anti-hoaxový účet na Instagrame
Na ilustračnej fotografii telefón s aplikáciou Instagram. Foto: Unspalsh

Policajný zbor bude vyvracať hoaxy a upozorňovať na podvody aj na Instagrame v rámci účtu Hoaxy a podvody – Polícia SR. Široká verejnosť bude môcť na danom účte nachádzať stručné a zaujímavé vysvetlenia hoaxov, dezinformácií či manipulácií na rôzne témy.

Dočíta sa aj o nových technikách podvodníkov v online priestore. Súčasťou komunikačného kanála budú nielen štandardné posty, ale aj tzv. Stories či Reels, ktoré polícii poskytnú nový edukačno-preventívny rozmer na oslovenie ešte širšieho publika. V pondelok (15. 8.) o tom informuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

„Dezinformácie priamo ohrozujú bezpečnosť nášho štátu a obyvateľov. Pre svoju efektívnu činnosť je náš analytický tím pod neustálym tlakom s cieľom utlmenia jeho činnosti. Pri pandémii sme mohli hovoriť o zbytočných obetiach, ktoré uverili hoaxom a pre podceňovanie koronavírusu zomreli. Pri vojne na Ukrajine ide o demokraciu ako takú a budúcnosť všetkých občanov,“ povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Pokladá preto za dôležité, aby pri plnení ich služobných úloh, kde je ochrana života a zdravia na prvom mieste, využívali všetky moderné a populárne technológie a metódy.

Policajný zbor pôsobí na sociálnych sieťach od roku 2017. V rovnakom období začal zverejňovať samostatné statusy venujúce sa hoaxom. Samostatná stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR v rámci Facebooku vznikla o rok neskôr.

Mladšia generácia sa presúva na iné sociálne siete

Na základe posledného vývoja je zrejmé, že Facebook využíva čoraz viac starších osôb. Mladšia generácia sa presúva inde, napríklad na Instagram, čo je jeden z dôvodov, prečo bude polícia vysvetľovať hoaxy práve tam.

Políciu sleduje na jej doterajších desiatich účtoch na Facebooku a Instagrame viac ako 1 100 000 užívateľských profilov. Nejde však o absolútne číslo, keďže jeden účet môže sledovať naraz viacero policajných stránok.

Najviac unikátnych sledovateľov, vyše 480 000, má hlavný komunikačný kanál Polícia Slovenskej republiky nasledovaný kontom na Instagrame (232 000+) a anti-hoaxovou stránkou na Facebooku (135 000+).

Tento výsledok dosiahli takmer bez použitia platenej reklamy. Len na základe organického šírenia statusov, teda vďaka ich prirodzenému zdieľaniu medzi občanmi. Ak by produkovaný obsah nebol pre verejnosť zaujímavý, nezdieľali by ho a bez nutnosti platenej reklamy by sa k nikomu nedostal.

Nový účet na Instagrame Hoaxy a podvody – Polícia SR má ambíciu stať sa najsledovanejším anti-hoaxovým projektom na tejto sociálnej sieti na Slovensku. A to po vzore svojej sesterskej facebookovej stránky.

Na to, aby sa to podarilo, analytický tím polície rozšíril svoje rady a naďalej bude pri tvorbe obsahu spolupracovať s autoritami v daných odboroch, ako tomu bolo napríklad počas pandémie (spolupráca s lekármi).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko