Na hlavný obsah

Politológovia si myslia, že Slovensko smeruje k predčasným voľbám

Najskôr sa ale zrejme pokúsi vytvoriť menšinová vláda.

Politológovia si myslia, že Slovensko smeruje k predčasným voľbám
Predseda hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Slovensko smeruje k predčasným voľbám, myslia si politológovia. Nebudú však hneď – ešte pred tým sa OĽANO pravdepodobne pokúsi vytvoriť menšinovú vládu so Sme rodina a Za ľudí.

Spoliehať sa bude musieť na podporu pravicových extrémistov, a s tým majú mnohí koaliční poslanci problém.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Javí sa scenár menšinovej vlády

Po rozhodnutí OĽANO, ktoré oznámilo, že Igor Matovič sa nevzdá postu ministra financií, politológovia už veľké šance na prežitie súčasnej vládnej koalície nedávajú. Stále pravdepodobnejší sa javí scenár menšinovej vlády.

Podobne v minulosti fungovala aj vláda Mikuláša Dzurindu. „Vyše dva roky bola menšinovou vládou a vládla aj s bývalými poslancami z HZDS. Viem si to predstaviť, ale bude to záležať na ostatných poslancoch, ktorí sa dnes bijú do pŕs a hovoria, že nebudú vládnuť spolu s fašistami,“ hovorí politológ Michal Cirner.

Problém pri menšinovej vláde môže byť konfliktná povaha lídra OĽANO Matoviča.

„Akoby žil z konfliktov. Pokiaľ Richard Sulík (SaS) už nebude jeho oponent, tak si určite nájde nejakú obeť. Robil to predtým, ako vstúpil do vlády, robil to v období, keď bol súčasťou vládnej koalície, na čele ktorej stála Iveta Radičová,“ vysvetľuje politológ Radoslav Štefančík.

V prípade menšinovej vlády by sa koalícia pri presadzovaní návrhov v národnej rade musela spoliehať na podporu krajne pravicových poslancov.

Práve to by podľa politológa mohlo byť ďalším kameňom úrazu a medzi liberálmi a konzervatívcami by ľahko vznikali hodnotové konflikty.

Ak by došlo k predčasným voľbám, tak odchod SaS z vlády by liberálom z hľadiska volebných preferencií ublížil.

„SaS sa poučila z predchádzajúcej situácie, keď padla vláda,“ pozamenala politologička Aneta Világi. Doplnila, že OĽANO získalo v parlamentných voľbách v roku 2020 mimoriadnu podporu, tento úspech sa im však už nemusí podariť zopakovať.

„Podpora pre stranu OĽANO sa drží na tej úrovni, aká je typická pre stranu OĽANO. To nie je nováčik, predtým sa držali približne na takýchto hladinách podpory, dokonca niekedy aj na nižších. Podporu, ktorú získali vo voľbách 2020, bola skôr netradičná,“ dodala Világi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál