Na hlavný obsah

Poškodili sa senzory radiácie v Záporožskej jadrovej elektrárni. Spôsobilo to ruské ostreľovanie

Útoky zasiahli blízke okolie jedného z reaktorov.

Poškodili sa senzory radiácie v Záporožskej jadrovej elektrárni. Spôsobilo to ruské ostreľovanie
Na satelitnej snímke areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Ruské ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne poškodilo niekoľko senzorov radiácie, uviedol vo štvrtok (11. 8.) ukrajinský jadrový úrad Enerhoatom. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa Enerhoatomu najnovšie útoky zasiahli blízke okolie jedného zo šiestich reaktorov. „Došlo k poškodeniu niekoľkých senzorov radiácie,“ dodal Enerhoatom.

Rusko a Ukrajina sa vo štvrtok navzájom opäť obvinili z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Užívatelia sociálnych sietí zverejnili zábery s kúdolmi dymu stúpajúcimi z areálu elektrárne.

Zariadenie v ukrajinskom meste Enerhodar bolo od uplynulého víkendu niekoľkokrát ostreľované a čiastočne aj poškodené. Pred možnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním varoval aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského môže v Záporožskej jadrovej elektrárni vzniknúť ešte väčšia katastrofa než v Černobyle v roku 1986. Rovnaké obavy vyslovil aj šéf proruskej oblastnej samosprávy Jevgenij Balickij.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet