Na hlavný obsah

Potravinoví kontrolóri si posvietia na kvalitu obilia v slovenských mlynoch

Rozdielne podmienky tlačia ceny nadol.

Potravinoví kontrolóri si posvietia na kvalitu obilia v slovenských mlynoch
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Potravinoví kontrolóri si posvietia na kvalitu obilia v slovenských mlynoch. S kontrolami začali pre obavy domácich pestovateľov zo zníženej kvality pšenice, ktorá sa cez naše územie preváža z Ukrajiny. Lacné ukrajinské obilie navyše vytláča slovenských pestovateľov z trhu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Rozdielne podmienky tlačia ceny nadol

Rozdielne podmienky pestovania obilia na Ukrajine a v krajinách Európskej únie tlačia jeho ceny nadol. Ukrajinské obilie, ktoré sa dostáva do Európy, tak môže na trhu znevýhodniť slovenských poľnohospodárov.

Predseda Združenia pestovateľov obilia Peter Marko upozornil, že pestovatelia musia obilie už teraz predávať za nižšie ceny, než pôvodne predpokladali.

„Záujem je, len tá cena je nižšia, ako by očakávali. Na pšenicu, ktorú by mohli predať za 320 eur, tak majú ponuky za maximálne 280 alebo 270 eur,“ hovorí.

Mlynári odmietajú, že by zámerne znižovali sumy, za ktoré obilie nakupujú. Šéf Spolku slovenských mlynárov Peter Močko pripomína, že ceny určuje trh. Za zavádzajúce označil aj tvrdenie, že by mlynári uprednostňovali obilie z Ukrajiny.

„Objem ukrajinskej pšenice, ktorá sa spracovala je skutočne minimálny, povedal by som, že zanedbateľný,“ dodal.

Prioritou je vyrábať zo slovenskej pšenice

Milan Lapšanský zo Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň tvrdí, že prioritou pre potravinárov je vyrábať z múky zo slovenskej pšenice.

„Môžem ubezpečiť všetkých pestovateľov, že túto našu dvojročnú obchodnú stratégiu neplánujeme zmeniť,“ uviedol Lapšanský.

Štátna veterinárna a potravinová správa si chce kvalitu obilia v slovenských mlynoch preveriť. Riaditeľ Jozef Bíreš potvrdil, že s kontrolami v 80-tich slovenských mlynoch už začali.

V prvom rade sa kontrolóri zamerajú na vystopovanie pôvodu obilia. Pokiaľ zistia, že skutočne pochádza z Ukrajiny, podrobia ho laboratórnym testom.

„Kde sa vyšetruje obsah plesne, fyzikálno-chemické analýzy, vlhkosť, mechanické znečistenie, prítomnosť škodcov, pesticídov a takisto na rádioaktivitu,“ vysvetľuješ Bíreš.

Výsledky budú známe na prelome augusta a septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál