Na hlavný obsah

Požiare v Saskom a Českom Švajčiarsku pokračujú

V Nemecku zasahuje približne 200 hasičov, do Českej republiky dorazilo ďalších 150.

Požiare v Saskom a Českom Švajčiarsku pokračujú
Požiar v Českom Švajčiarsku. Foto: TASR

Zásah proti lesnému požiaru v Saskom Švajčiarsku pri českých hraniciach v pondelok (1. 8.) vstupuje do druhého týždňa. Na mieste pracuje od rána zhruba 200 hasičov. Uviedla to agentúra DPA. Ich cieľom je zabrániť vzniku nových ohnísk a obmedziť plochu postihnutú ohňom. V nedeľu (31. 7.) prieskum dronom objavil jedno možné nové ohnisko.

Počas dňa sa počet zasahujúcich hasičov má zvýšiť na 550 a do boja proti požiarom sa zapoja aj vrtuľníky. Zásah, ktorého sa zúčastňuje aj armáda, sa sústredí na oblasť okolo hory Grosser Winterberg a údolia Grosser Zschand. Miesto v pondelok navštívi ministerka obrany Christine Lambrechtová.

Ako je na tom České Švajčiarsko?

Hasiči v noci na pondelok preskupili svoje sily a techniku. Prišli tiež ďalšie jednotky z celej Českej republiky. V pondelok budú pokračovať v tzv. požiarnom útoku na požiar v Českom Švajčiarsku.

Opäť počítajú aj s pomocou leteckej techniky vrátane vrtuľníkov z Nemecka. Situácia je stabilizovaná. Oblasť, do ktorej hasiči postúpili v nedeľu, sa stále drží. V pondelok to povedal hovorca krajských hasičov Milan Rudolf.

S požiarom v národnom parku počas víkendu bojovalo 780 hasičov. Veliteľ hasičov Ústeckého kraja Roman Vyskočil uviedol, že v pondelok ráno dorazilo ďalších 150 hasičov s technikou. Hasiči sa musia striedať.

„Pracujú v ťažkom teréne, musíme ich častejšie striedať a dostať sa čo najďalej, do najodľahlejších miest,“ povedal. Uviedol, že hasiči priviezli ďalšie prenosné čerpadlá, štvorkolky a hadice.

Hasiči sa v noci nachádzali v oblasti Malinovej bane a Krídelných stien. Jednotky, ktoré sú na mieste, budú pokračovať v prerážaní cesty v Hlboká baňa.

Aby bola oblasť priechodná a mohli dokončiť hasenie jednotlivých čiastkových ohnísk požiaru. Rudolf uviedol, že v súčasnosti sa neuvažuje o zrušení evakuácie pre obce Mezná, Mezná Lúka a Hřensko.

V oblasti je teraz mierne znížená viditeľnosť. Rozhodnutie o vzlete vydá vedúci letovej prevádzky. „Počítame so šiestimi vrtuľníkmi, ktoré tu operujú už niekoľko dní, s leteckou podporou piatich lietadiel a nemecká strana prisľúbila päť vrtuľníkov aj na dnes,“ povedal Rudolf.

Jeden z hasičov skončil v traumacentre

Do Hřenska v noci zamierili ďalší hasiči z celej krajiny. Niekoľko z nich sa už pri náročnom zásahu zranilo, jeden z nich skončil v traumacentre v nemocnici v Ústí nad Labem. Hovorkyňa regionálnych nemocníc Jana Mrákotová v pondelok povedala, že muža už v nedeľu previezli na štandardnú izbu a je mimo ohrozenia života.

Lekári v nemocnici v Děčíne ambulantne ošetrili troch hasičov. Ani jeden z nich neutrpel vážne zranenia, uviedla Mrákotová. Niekoľko desiatok ďalších ľudí vyhľadalo lekársku pomoc pre rôzne odreniny a podobne.

Turisti nemôžu pre zásah vstúpiť do vybraných oblastí národného parku. Platí tam zákaz vstupu do lesov. Hraničný priechod cez Hřensko do Nemecka je stále uzavretý.

Hasičom v národnom parku sa počas víkendu podarilo znížiť plochu požiarneho zásahu z 3 600 hektárov na 2 860 hektárov. Spálená plocha je 1 060 hektárov. Podarilo sa im to napriek tomu, že im počasie veľmi neprialo.

Podľa Českého hydrometeorologického ústavu na Facebooku spadlo v Českom Švajčiarsku za posledné tri dni „len pár kvapiek“. Podľa ich odhadu spadlo od jedného do piatich milimetrov dažďa, teda od jedného do piatich litrov vody na meter štvorcový.

„V najbližších dňoch to nevyzerá oveľa lepšie, aspoň vietor sa od zajtra zmierni,“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet