Na hlavný obsah

Pri ruskom ostreľovaní jadrovej elektrárne sa zranil jeden pracovník, tvrdí Enerhoatom

Údajne zasiahli sklad s vyhoreným jadrovým palivom.

Pri ruskom ostreľovaní jadrovej elektrárne sa zranil jeden pracovník, tvrdí Enerhoatom
Na snímke Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TARS/AP

Jeden pracovník Záporožskej jadrovej elektrárne utrpel zranenia, keď miesto v sobotu (6. 8.) večer ostreľovala raketami ruská armáda. Informovala o tom v nedeľu (7. 8.) ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom.

Podľa denníka Ukrajinska pravda sa to stalo pri ostreľovaní mesta Enerhodar, na ktorého okraji sa najväčšia jadrová elektráreň v Európe nachádza.

Enerhoatom na komunikačnej platforme telegram uviedol, že pri útoku zasiahli skladisko, kde je uložených 174 kontajnerov s vyhoreným jadrovým palivom.

Záporožskú jadrovú elektráreň Rusko obsadilo v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Stále v nej ale pracujú ukrajinskí technici. Ukrajinská pravda napísala, že pred útokom sa približne 500 Rusov a zamestnancov ruskej spoločnosti Rosatom ukrylo v bunkroch.

V piatok (5. 8.) strely zasiahli vedenie vysokého napätia pri jadrovej elektrárni, jeden z jej reaktorov odstavili. Radiácia ale zo zariadenia neunikla. Ukrajina a Rusko sa potom v sobotu navzájom obviňovali z „jadrového terorizmu“.

Ukrajinský Enerhoatom uviedol, že za škody môžu Rusi, naopak, ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské jednotky, že elektráreň ostreľovali.

Piatkové ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne znepokojilo šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho. Vyzval preto na okamžité zastavenie bojov v blízkosti zariadenia a varoval pred nebezpečenstvom jadrovej katastrofy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet