Na hlavný obsah

Priaznivejšie podmienky pre vlastníkov pozemkov a stavieb?

Karahuta (Sme rodina) chce novelizovať zákon o ochrane prírody a krajiny.

Priaznivejšie podmienky pre vlastníkov pozemkov a stavieb?
Na snímke stavba budovy. Foto: RTVS

Poslanec Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Jaroslav Karahuta predložil do parlamentu návrh na novelizáciu zákona o ochrane prírody a krajiny. Tou chce vytvoriť priaznivejšie podmienky pre vlastníkov pozemkov a stavieb pri užívaní a obhospodarovaní ich vlastníctva.

V súčasnosti platný zákon podľa neho vytvára prekážky v riadnej starostlivosti o pozemky a stavby nachádzajúce sa najmä v zastavanom území obce.

Dôvodom je podľa poslanca často to, že vlastník nemá prístup na pozemok alebo k stavbe . A to vzhľadom na ochranu susedných pozemkov a potrebný súhlas orgánu ochrany prírody.

Zákon podľa Karahutu v súčasnosti obmedzuje výkon vlastníckeho práva určitej skupiny osôb bez primeranej náhrady. „Navrhovaná právna úprava preto vytvára priestor pre uprednostnenie blízkej osoby vlastníka pozemkov pred štátom. Predkupné právo ostáva zachované, ak by išlo o predaj pozemkov inej ako blízkej osobe,“ uviedol.

Ak sa vlastník o svoju nehnuteľnosť nestará a nechá ju chátrať, podľa poslanca za hnutie Sme rodina sa vystaví následnej sankcii za nedostatočnú starostlivosť.

Upozorňuje na to, že obmedzené je aj právo vlastníka disponovať s nehnuteľnosťou pre predkupné právo štátu k pozemkom nachádzajúcich sa v treťom, štvrtom alebo piatom stupni ochrany.

„Vlastník pozemku tak nemôže previesť pozemok za svojho života na svoje deti alebo rodinných príslušníkov. Musia tak počkať až do jeho smrti a dedičského konania,“ konštatuje poslanec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko