Na hlavný obsah

Putin nariadil vyplatenie jednorazového finančného príspevku

Urobil tak počas ukrajinského Dňa nezávislosti.

Putin nariadil vyplatenie jednorazového finančného príspevku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyplatenie jednorazového finančného príspevku vo výške 10 000 rubľov (170 eur) pre rodičov detí vo veku šesť až 18 rokov.

Ide o tých, ktorí žijú v Moskvou okupovaných častiach Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Tiež v Záporožskej a Chersonskej oblasti na juhu. S odvolaním sa na stredajšie (24. 8.) vyhlásenie Kremľa o tom informuje agentúra DPA.

Kremeľ tento krok ohlásil v deň, keď uplynulo šesť mesiacov od začiatku invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Ukrajina si navyše 24. augusta pripomína Deň nezávislosti.

DPA konštatuje, že zatiaľ čo Rusko deklarovalo ako svoje ciele „oslobodenie“ Doneckej a Luhanskej oblasti a ochranu rusky hovoriaceho obyvateľstva, jeho jednotky pristúpili aj k obsadeniu ďalších častí krajiny na juhu, pričom to zdôvodňujú vytvorením nárazníkovej zóny.

Ruské orgány sa usilujú zaistiť si podporu obyvateľov v okupovaných častiach Ukrajiny rôznymi spôsobmi. Napríklad im ponúkajú finančné príspevky či rozdávajú ruské pasy, približuje DPA.

Moskva na obsadených územiach tiež zaviedla svoju menu rubeľ a dosadila tam svoju vojenskú administratívu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet