Na hlavný obsah

Rezort životného prostredia vyčlenil financie na budovanie vodovodov a kanalizácie

Uprednostní obce v chránených vodohospodárskych územiach.

Rezort životného prostredia vyčlenil financie na budovanie vodovodov a kanalizácie
Ilustračná snímka rekonštrukcie vodovodného potrubia. Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) a Environmentálny fond vyčlenil 40 miliónov eur na dotácie pre obce bez vodovodnej a kanalizačnej infraštruktúry. Pomoc zamerajú na obce pod 2 000 obyvateľov, ktoré nedostávajú financie z eurofondov.

Projekt Envirofondu s názvom Veľké vody má pomôcť obciam, ktoré nemajú prístup k pitnej vode alebo vybudovanú kanalizačnú infraštruktúru či čistiarne odpadových vôd. Podľa riaditeľa Envirofondu Ľubomíra Vačoka je takýchto obcí na Slovensku približne 1 400. Žiadosti môžu predložiť do 22. septembra.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) avizoval, že pri posudzovaní žiadostí uprednostnia najmä obce, ktoré sa nachádzajú na vodohospodársky významných územiach. Narážal pritom na extrémne suchá, ktoré znižujú hladiny podzemných vôd a vysúšajú európske rieky.

Zdôraznil, že v budovaní kanalizácií a vodovodov patrí Slovensko medzi najhoršie krajiny Európskej únie.

Novinkou je možnosť úveru

Oproti minulým rokom sa zmenili podmienky uchádzania sa o dotácie. Týka sa päťpercentnej spoluúčasti žiadateľa na financovaní projektu. V tomto roku Envirofond poskytne obciam možnosť úveru v prípade, že nemajú dostupné zdroje na jeho spolufinancovanie. Peniaze z úveru môžu byť ďalej použité napríklad na zateplenie škôl, nákup elektromobilov pre obec alebo výstavbu parkov. Maximálna alokácia je tri milióny eur na jednu žiadosť.

„Sme prví, ktorí prišli s tým, že verejná správa pomáha verejnej správe,“ dodal minister. Obce budú môcť požiadať o úver s fixnou úrokovou sadzbou 0,1 %, so splatnosťou do 20 rokov a možnosťou ďalšieho odkladu. Na úvery vyčlenil rezort a Envirofond 50 miliónov eur.

Podporiť chcú aj teplárenský priemysel

V rámci Modernizačného fondu chcú Envirofond a ministerstvo podporiť aj teplárenský priemysel na Slovensku. Jeho cieľom má byť „zlepšenie energetickej efektívnosti, modernizácia a ekologizácia teplárenského priemyslu,“ vysvetlila generálna tajomníčka služobného úradu MŽP Dáša Turbová. Podľa Budaja ide o „obrovský vklad do boja s klimatickou krízou“.

Na podporu výrobcov tepla a elektriny vyčlenili približne 149,5 milióna eur. Podpora má závisieť od typu aktivity, veľkosti podniku aj miesta realizácie projektu. Minimálna výška podpory na jeden projekt je 500 000 eur a maximálna do 35 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko