Na hlavný obsah

Rusko hlási zníženie výkonu dvoch blokov Záporožskej jadrovej elektrárne

Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z jej ostreľovania.

Rusko hlási zníženie výkonu dvoch blokov Záporožskej jadrovej elektrárne
Areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň pracuje v „normálnom režime“. Podľa agentúry TASS to v pondelok (8. 8.) vo vysielaní kanála Rossija 24 povedal šéf proruskej oblastnej správy Jevgenij Balickij.

Podľa ruského ministerstva obrany sa znížil výkon dvoch blokov zariadenia. Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z víkendového (6. 8. až 7.8.) ostreľovania najväčšej atómovej elektrárne v Európe. Šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Energoatom podľa agentúry Reuters vyzval, aby sa zariadenie stalo demilitarizovanou zónou.

Ruské invázne jednotky chcú ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne spôsobiť výpadky elektriny na juhu Ukrajiny, povedal v pondelok ukrajinský veľvyslanec pri Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) Jevhenij Cymbaljuk a vyzval na zorganizovanie medzinárodnej misie do zariadenia. „Využijeme všetky možné diplomatické kanály, aby sme priblížili MAAE a OSN na podniknutie tejto misie,“ povedal.

Stály zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách sídliacich vo Viedni Michail Uljanov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Moskva je pripravená umožniť návštevu pracovníkov MAAE v atómovej elektrárni.

„Od armády a zástupcov ruského Rosatomu, ktorí tu situáciu sledujú, máme informáciu, že je všetko v normálnom režime,“ vyhlásil Balickij. „Dva reaktory nepracujú na plný výkon a v súčasnosti ich kontrolujú ruské štruktúry,“ cituje ho ďalej TASS.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v pondelok podľa ruských agentúr obvinil ukrajinské delostrelectvo z nedeľňajšieho (7. 8.) ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Tvrdí, že útok poškodil vedenie vysokého napätia, ktoré zásobuje elektrinou Záporožskú a Chersonskú oblasť, ktorých časti sú pod ruskou okupáciou.

„V Záporožskej jadrovej elektrárni došlo k prepätiu, ktoré spôsobilo dym na otvorenom rozvádzači stanice,“ povedal Konašenkov. Výkon dvoch blokov elektrárne sa podľa neho znížil, aby sa zabránilo narušeniu prevádzky elektrárne.

Šéf Energoatomu medzitým v televízii uviedol, že Záporožská jadrová elektráreň by mala byť miestom bez vojenskej prítomnosti. A tiež, že na mieste by mali byť mierové sily.

„Rozhodnutie, ktoré žiadame od svetového spoločenstva a všetkých našich partnerov je stiahnutie útočníkov z územia zariadenia a vytvorenie demilitarizovanej zóny,“ povedal Petro Kotin.

„Prítomnosť mierových síl v tejto zóne a odovzdanie kontroly (do ich rúk) nad ňou, a potom aj kontroly nad zariadením ukrajinskej strane, by tento problém vyriešili,“ dodal.

Spoločnosť obvinila ruské sily z vydierania sveta

Spoločnosť Energoatom zároveň na platforme Telegram obvinila ruské sily z vydierania sveta vyhláseniami, že Záporožská jadrová elektráreň je zamínovaná a invázne jednotky sú pripravené ju nechať vybuchnúť, píše server Ukrajinska pravda.

Ukrajinské úrady cez víkend obvinili ruské invázne sily zo sobotňajšieho (6.8.) ostreľovania elektrárne. Podľa nich poškodili tri senzory pre sledovanie radiácie okolo areálu.

Podľa Kotina pri ostreľovaní zranili dvoch pracovníkov zariadenia. Naopak Ruskom dosadení predstavitelia v oblasti obvinili ukrajinské ozbrojené sily z toho, že zasiahli areál raketometom a poškodili administratívne budovy a skladovacie priestory.

Podobné správy prišli zo Záporožskej jadrovej elektrárne aj v piatok (5. 8.), keď ju zasiahli delostrelecké údery, z ktorých Moskva a Kyjev vzájomne obvinili jednotky opačnej strany. Útok zasiahol vedenie vysokého napätia pri elektrárni, pričom jeden z jej reaktorov podľa Energoatomu odstavili.

Ukrajinské ozbrojené zložky z útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň v pondelok obvinil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ten zároveň podľa agentúry AFP varoval pred potenciálne „katastrofálnymi dôsledkami“ pre Európu. „Očakávame, že krajiny, ktoré majú absolútny vplyv na ukrajinské vedenie, tento vplyv využijú, aby sa vylúčilo pokračovanie ostreľovania,“ vyhlásil Peskov.

Tvrdenia strán konfliktu nebolo možné nezávisle overiť.

Boje odohrávajúce sa v blízkosti jadrovej elektrárne znepokojili svet. Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok apeloval na sprístupnenie Záporožskej jadrovej elektrárne medzinárodným inšpektorom. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi cez víkend povedal, že súčasný vývoj vytvára „veľmi skutočné riziko jadrovej katastrofy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet