Na hlavný obsah

Ruský najvyšší súd označil pluk Azov za teroristickú organizáciu

Zakázal mu pôsobiť na ruskom území.

Ruský najvyšší súd označil pluk Azov za teroristickú organizáciu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Ruský najvyšší súd v utorok (2. 8.) označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú skupinu. Informovala o tom agentúra Reuters. Agentúra TASS informuje, že pluk dostal aj zákaz pôsobiť na území Ruska. Rozhodnutie súdu platí okamžite.

Azovský pluk, ktorý má krajne pravicové a ultranacionalistické korene, bol jednou z najvýznamnejších ukrajinských vojenských formácií bojujúcich proti Rusku na východe Ukrajiny.

V ruskom zajatí je množstvo vojakov Azovu. Rozhodnutie súdu znamená, že teraz ich môžu súdiť ako členov teroristickej organizácie, za čo im hrozia najtvrdšie tresty, siahajúce k 20 rokom väzenia, dodal denník Kommersant.

Rusko sa pravidelne odvoláva na Azov na podporu svojho tvrdenia, že Ukrajinu ovládajú „fašisti“. Ruská štátna propaganda prirovnáva bojovníkov Azova k nacistom z obdobia druhej svetovej vojny. Ich porážka Sovietskym zväzom zostáva základnou súčasťou ruskej národnej identity.

Mnohých príslušníkov pluku, ktorý predtým sídlil vo východoukrajinskom prístavnom meste Mariupol, zajali ruské sily, keď mesto v máji po takmer trojmesačnom obliehaní padlo.

Predstavitelia Doneckej ľudovej republiky, Ruskom podporovaného subjektu, ktorý si nárokuje Mariupol ako súčasť svojho územia, v máji uviedli, že zajatým bojovníkom Azovského pluku môže podľa zákonov samozvanej republiky hroziť trest smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet