Na hlavný obsah

Ruský útok na železničnú stanicu si vyžiadal najmenej 22 obetí

Medzi nimi je aj 11-ročný chlapec.

Ruský útok na železničnú stanicu si vyžiadal najmenej 22 obetí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Najmenej 22 mŕtvych zahynulo počas stredajšieho (24. 8.) ruského útoku na železničnú stanicu v ukrajinskej obci Čaplyne, nachádzajúcej sa v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Agentúra Unian predtým napísala, že ruská raketa na stanici zasiahla vlak a zapálila štyri osobné vagóny. Predchádzajúce informácie sa tiež zmieňovali o 50 zranených.

„V tejto chvíli je 22 mŕtvych, päť z nich uhorelo v aute, zomrel aj maloletý chlapec, ktorý mal 11 rokov. Ruská raketa zničila jeho dom,“ napísal Zelenskyj k útoku v Čaplyne s tým, že vyslobodzovacie práce pokračujú. Pri predchádzajúcom vyjadrení o útoku na stanicu Zelenskyj varoval, že bilancia obetí môže ešte vzrásť.

Ukrajinský prezident už informoval Bezpečnostnú radu OSN o najnovšom ruskom útoku, ktorého bilancia podľa hlavy štátu sprvu predstavovala dvoch mŕtvych a piatich zranených. „Takto žijeme každý deň. Tak sa Rusko pripravilo na toto zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN,“ povedal Zelenskyj.

Zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko predtým uviedol, že ruské sily v stredu ostreľovali Čaplyne niekoľkokrát. Po zásahu obytného domu najprv zomrelo 11-ročné dieťa, ďalšie rakety potom dopadli na samotnej stanici a do jeho okolia.

Rakety mali zasiahnuť aj Chmeľnyckú oblasť

Ďalšie dve rakety mali v stredu zasiahnuť aj kritickú infraštruktúru v Chmeľnyckej oblasti. Uviedol to oblastný šéf Serhij Hamalij. Hasičom sa podľa neho podarilo dostať požiar pod kontrolu. Zisťujú sa informácie o prípadných obetiach. Podľa ukrajinských úradov bola terčom útoku aj Žytomyrská oblasť na severozápade krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet