Na hlavný obsah

Seniori žiadajú zvýšenie dôchodkov, ich petíciu podpísalo už vyše 150 000 ľudí

Pokiaľ pomoc od štátu nepríde, nevylučujú protesty.

Pod petíciou, ktorú spustila Jednota dôchodcov za zvýšenie dôchodkov, je už viac ako 150 000 podpisov. A pribúdajú ďalšie. Do parlamentu ju chcú odovzdať v septembri. Pokiaľ pomoc od štátu nepríde, dôchodcovia nevylučujú protesty.

Tisícky seniorov musia dodržiavať diétu a kupovať špeciálne potraviny kvôli intoleranciám. Dôchodok im však na to často nestačí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyše 150 000 dôchodcov a ich podporovateľov už podpísalo petíciu, ktorou chcú apelovať na štát, aby im pomohol. Hlavnou požiadavkou je zvýšenie dôchodkov o 8 %, teda v priemere asi o 52 eur ešte v tomto roku.

Podľa predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku Michala Kotiana si seniori musia často požičiavať, aby vyžili. „Požičiavajú si od susedov a počítajú s tým, že keď sa ich situácia o niečo zlepší, že peniaze vrátia,“ vysvetlil.

Najviac trpia osamelé ženy bez detí. Aby seniori ušetrili, znižujú si dávky liekov a nakupujú lacnejšie potraviny. „Oblečenie a podobné veci vôbec neprichádzajú do úvahy,“ dodala Anna Királyová, predsedníčka krajskej organizácie Jednoty dôchodcov.

Nevylučujú ani protest

Minister práce predstavil tri formy pomoci. Jednorazová dávka 150 eur pre každého dôchodcu. Druhá možnosť je príspevok odstupňovaný podľa výšky dôchodku. Tretia možnosť je vyplatiť seniorom 70 % z 13. dôchodku. Podľa predsedu Kotiana by sa mali prijať všetky tieto opatrenia.

O niekoľko týždňov sa požiadavky dôchodcov dostanú do rúk poslancov. Ak v parlamente neuspejú, nevylučujú protest. „Aby videli, že niektorí seniori nemajú už čo jesť,“ dodal Kotian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko