Na hlavný obsah

Slovensko má dostatok dreva, tvrdí envirorezort

Odmieta návrh ťažby kalamitného dreva.

Slovensko má dostatok dreva, tvrdí envirorezort
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia v sobotu (6. 8.) uviedlo, že Slovensko má dostatok dreva na vykurovanie. Reaguje tak na návrh Národného lesníckeho centra (NLC) začať ťažiť a predávať kalamitné drevo.

Tento návrh považuje envirorezort za nezmyselný. Podľa neho by ťažba narúšala prostredie národných parkov a chránených území s najvyšším stupňom ochrany. Navyše, ide o hnijúce a rozkladajúce sa drevo, ktoré podľa rezortu nie je vhodným na vykurovanie.

Envirorezort si myslí, že NLC iba využíva strach ľudí z aktuálnej energetickej krízy. Tvrdí, že dreva sa v slovenských lesoch aj tak ťaží veľa, vrátane toho kalamitného.

Čísla za minulý rok ukazujú, že sa na Slovensku vyťažilo 7,64 milióna kubických metrov dreva, z čoho ťažba kalamitného dreva predstavovala 2,92 milióna kubických metrov. Kalamitná ťažba teda aj v súčasnosti tvorí viac ako tretinu celkovej ťažby.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) si stále stojí za tým, že v tomto období je prvoradé uspokojiť potrebu slovenských domácností. Navrhol, aby sa zabezpečilo včasné informovanie štátu o dreve, ktoré sa má vyvážať do zahraničia.

„Mohlo by sa tak diať prostredníctvom tzv. notifikačnej povinnosti, teda že každý, kto chce vyviesť drevo (napr. nad štátom určený objem), to vopred ohlási. Presne tak, ako sa to už prijalo novelou zákona o vývoze potravinárskych surovín,“ uvádza rezort.

Vyzval aj na zvýšený monitoring lesov, najmä v prihraničných oblastiach, keďže vysoké ceny dreva môžu viesť k nelegálnym výrubom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko