Na hlavný obsah

Sme rodina predstavila kritéria pre záujemcov o nájomné byty

Strana navrhuje vyčleniť časť bytov pre ľudí so zdravotným znevýhodnením a zamestnancom štátu.

Sme rodina predstavila kritéria pre záujemcov o nájomné byty
Štefan Holý, Boris Kollár, Milan Krajniak Foto: TASR/AP

Úrad Štefana Holého, ktorý má na starosti štátom podporované nájomné bývanie, predstavil prvé kritéria pre budúcich záujemcov. Ceny nájmov majú byť lacnejšie vďaka príspevku od zamestnávateľa, ktorý má prispievať zamestnancom sumou do 360 eur.

Nie je však jasné, ako im to úrad nariadi. Nájomné sa tiež môže zvyšovať každoročne, a tak ostáva otázne, koho zvýhodní.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Sme rodina sľubovala nájomné bývanie o tretinu lacnejšie než to komerčné. Zaručiť to mal zamestnávateľský príspevok. Ten však nebude povinný. Na každý štvorcový meter bytu by mal zamestnanec dostať štyri eurá. Bez príspevku tak budú byty o niekoľko sto eur drahšie.

Do medzirezortného pripomienkového konania sa dostal návrh kritérií pre záujemcov. Zárobok musia mať aspoň vo výške nájmu a nie viac ako osem-násobok životného minima.

„Ak je človek sám a chce si prenajať jednoizbový byt, tak cena bytu bude nižšia pre osobu, ktorá je sama. Zároveň to robí dostupnejšie bývanie pre rodiny s deťmi. Napríklad, ak manželka pôjde na materskú dovolenku, nepočítame ten príjem ako dva plné príjmy,“ vysvetľoval podpredseda vlády zodpovedný za nájomné bývanie Štefan Holý.

Rozhodnúť môže aj nižší príjem

No ak bude veľký záujem o trojizbové a štvorizbové byty, rozhodne nižší príjem. Štátom podporovaný nájomný byt si môžu záujemcovia prenajať len ak v rovnakom okrese nevlastnia iný byt. „Zvýhodnené nájomné bývanie môže pomôcť napríklad ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť komerčné nájomné bývanie alebo hypotéky,“ skonštatoval Ján Košč z občianskeho združenia Pracujúca chudoba.

Návrh strany Sme rodina ráta s vyčlenením desiatich percent bytov pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďalších 40 percent pre pracovníkov štátu a zvyšok pre ostatných. Ak by o časť vyhradených bytov nemali záujem tí, čo spĺňajú kritéria, môžu sa o ne uchádzať aj ostatní. Pri vysokom raste cien umožňuje návrh vlastníkom zvýšiť nájom o desatinu vždy na začiatku marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál