Na hlavný obsah

Sme zaviazaní k členstvu v EÚ, prehlásilo maďarské ministerstvo

Reaguje na iniciatívu opozičnej strany Jobbik.

Sme zaviazaní k členstvu v EÚ, prehlásilo maďarské ministerstvo
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda je zaviazaná k členstvu Maďarska v Európskej únii. Až 80 % Maďarska by aj dnes bolo za členstvo v Únii. Týmito slovami reagovalo v utorok (9. 8.) maďarské ministerstvo spravodlivosti na otázku webovej stránky komerčnej televízie ATV. Išlo v nej o iniciatívu opozičnej strany Jobbik na vypísanie referenda o členstve Maďarska v EÚ.

Jobbik predložil v pondelok (8. 8.) Národnej volebnej komisii (OVB) návrh na vypísanie referenda. Táto iniciatíva má zaistiť, aby maďarský parlament nemohol prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo viesť k vystúpeniu Maďarska z EÚ, uviedol predseda Jobbiku Márton Gyöngyösi.

„Ústava zakazuje vypísať referendum v otázke záväzku vyplývajúceho z medzinárodnej zmluvy. Avšak vláda môže kedykoľvek dvojtretinovou parlamentnou väčšinou rozhodnúť o vystúpení z Únie,“ zdôvodnil iniciatívu Gyöngyösi.

Počas uplynulého víkendu avizoval aj europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi, že iniciuje ľudové hlasovanie, ktoré by potvrdilo členstvo Maďarska v EÚ. Neskôr po vlne kritiky svoju iniciatívu odvolal.

Viacerí opoziční politici totiž vyhlásili, že v terajšom období nie je veľmi vhodné vypísať ľudové hlasovanie v tejto otázke. Podľa nich by mohlo byť kontraproduktívne. Ministerstvo spravodlivosti dodalo, že v radoch opozičnej ľavice je obrovský chaos. Podľa nich je téma referenda iba snahou o odpútanie pozornosti od tohto chaosu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet