Na hlavný obsah

Šojgu: Návrh na zákaz víz pre Rusov je „nacistická politika“

Povedal to na antifašistickom kongrese pri Moskve.

Šojgu: Návrh na zákaz víz pre Rusov je „nacistická politika“
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: SITA/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu (20. 8.) kritizoval návrh týkajúci sa zavedenia plošného zákazu vydávania turistických víz do Európskej únie pre turistov z Ruska, ktorý prirovnal k „nacistickej politike“. Informovala o tom agentúra DPA.

Šojgu v sobotnom príhovore na prvom medzinárodnom antifašistickom kongrese neďaleko Moskvy vyhlásil, že takéto plány, ktoré presadzujú viaceré krajiny EÚ, sú „jasným prejavom nacistickej politiky vysokopostavených európskych predstaviteľov presadzujúcich rusofóbnu myšlienku zablokovania vstupu do krajín EÚ pre všetkých ruských občanov“.

V rámci reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu zaviedli Estónsko, Lotyšsko, Litva aj Česká republika jednostranne pravidlá, ktoré obmedzujú alebo rušia udeľovanie víz Rusom, pripomína DPA.

Od septembra plánuje výrazne znížiť počet udelených víz pre občanov Ruskej federácie aj Fínsko a podobné kroky zvažuje aj Poľsko.

Na plošný zákaz udeľovania víz pre ruských občanov do krajín EÚ vyzýva Dánsko. Nemecko, naopak, tvrdí, že bežní ruskí turisti by nemali doplácať na vojenskú ofenzívu Kremľa.

Na schválenie zákazu vstupu do krajín EÚ pre Rusov apeloval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Šéf ruského rezortu obrany v prejave znova obhajoval vojenskú agresiu voči Ukrajine. Narážajúc na začiatok bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami z roku 2014 ďalej povedal, že v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde žije vo veľkej miere rusky hovoriace obyvateľstvo, „kyjevský režim osem rokov pácha hrozné zločiny voči občanom“.

Severoatlantická aliancia navyše podľa jeho slov „začala vojensky otvárať územie Ukrajiny“. „Všetko toto prinieslo neprijateľné hrozby pre bezpečnosť Ruska,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet