Na hlavný obsah

Stál za slávou Ondreja Nepelu či Jozefa Sabovčíka. Emil Skákala sa narodil pred sto rokmi

Okrem trénerstva bola jeho vášňou aj práca s kvetmi.

Stál za slávou Ondreja Nepelu či Jozefa Sabovčíka. Emil Skákala sa narodil pred sto rokmi
Emil Skákala so svojou krasokorčuliarskou partnerkou. Foto: Mesto Leopoldov

Bol priekopníkom krasokorčuľovania na Slovensku a medzinárodným rozhodcom. Emil Skákala sa narodil pred 100 rokmi – 6. augusta 1922 v Leopoldove. Žil hlavne pre krasokorčuľovanie a sadovníctvo. Informovalo o tom Rádio Regina Západ.

Až po príchode do Bratislavy začal úspešnú kariéru krasokorčuliara. Najskôr pretekal v kategórii jednotlivcov, neskôr v párovej jazde a napokon v tancoch na ľade.

Jeho partnerka na ľade bola Hilda Múdra a pomáhal presadiť sa Ondrejovi Nepelovi či Jozefovi Sabovčíkovi. Sám Skákala získal viacero majstrovských titulov a po skončení aktívnej činnosti dosiahol kvalifikáciu trénera I. stupňa.

Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou 1973.
Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou v roku 1973. Foto: TASR

S ňou sa uplatnil aj ako rozhodca na európskych i svetových majstrovstvách. Pôsobil ako predseda Krasokorčuliarskeho oddielu Slovana Bratislava (1949-1957), predseda Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (1952–1969) a predseda Československého krasokorčuliarskeho zväzu (1969–1981).

Od roku 1980 bol čestný člen Medzinárodnej krasokorčuliarskej únie. Inicioval niekoľko krasokorčuliarskych súťaží.

Emil Skákala.
Emil Skákala.Foto: Wikimedia Commons

Hoci v súčasnosti je už pre každé významné krasokorčuliarske podujatie úplne prirodzená bohatá kvetinová výzdoba, málokto vie, že prvýkrát bol pri športovej súťaži plný kvetov práve zimný štadión v Bratislave, a to vďaka Skákalovi.

Absolvent Vysokej školy ekonomickej (dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave nastúpil po absolutóriu do ZARES-u (Záhradnícke a rekreačné služby mesta Bratislava).

Oáza tulipánov

Tam pracoval až pokým v roku 1982 neodišiel do dôchodku. V roku 1952 sa Emil Skákala stal riaditeľom tohto podniku. V období jeho vedenia bola Bratislava kvitnúcou oázou najmä na jar, keď na námestiach a v uliciach rozkvitli tulipány.

Celoštátna výstava kvetov s medzinárodnou účasťou Flóra 88 v bratislavskom PKO.
Celoštátna výstava kvetov s medzinárodnou účasťou Flóra 88 v bratislavskom PKO. Foto: TASR

Pamätníci vedia, že v roku 1972 dal vysadiť na Trnavskej ceste v Bratislave stotisíc tulipánov. Tie mu osobne darovali holandskí sadovníci. Skákala bol hlavný organizátor medzinárodnej kvetinovej výstavy Flóra Bratislava.

Emil Skákala zomrel 27. júla 1990 v Bratislave vo veku nedožitých 68 rokov. Bol držiteľom Ceny mesta Bratislavy (1960) a ocenenia Za zásluhy o výstavbu (1966). Meno svojho významného rodáka nesie od septembra 2014 Ulica Emila Skákalu v Leopoldove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport