Na hlavný obsah

Štáty sa nezhodli na dohode o ochrane oceánov

Rokovania však mali pokročiť.

Štáty sa nezhodli na dohode o ochrane oceánov
Na ilustračnej fotografii oceán. Foto: Unsplash

Štáty sa na konferencii OSN nezhodli na dohode o ochrane oceánov. Uviedla to v sobotu (27. 7.) agentúra AFP. O dohode, ktorá má regulovať využívanie zdrojov v oceánoch a posilniť ochranu životného prostredia, sa na rôznych úrovniach jedná už 15 rokov.

Posledná konferencia však zaznamenala výrazný pokrok, zhodujú sa diplomati a mimovládne organizácie. Na uzavretie dohody veľmi naliehajú ekológovia, ktorí poukazujú, že len jedno percento oceánov mimo národných jurisdikcií má nejaký stupeň ochrany.

Piata konferencia OSN o ochrane oceánov rokovala v New Yorku posledné dva týždne. Podľa predsedníčky konferencie Reny Leeovej štáty neboli nikdy tak blízko dosiahnutia zhody nad novou dohodou.

„Aj keď sme urobili výborné pokroky, tak potrebujeme ešte trochu času na dosiahnutie cieľa,“ uviedla Leeová. Dátum ďalšej konferencie stanovený nebol, zástupcovia štátov by sa však mohli znovu zísť do konca tohto roka.

Čoho sa nezhody týkajú?

Podľa denníka Le Monde sa nezhody týkajú napríklad spôsobov, ako ustanoviť oceánske rezervácie, či systému hodnotenia vplyvov nových aktivít v oceánoch na životné prostredie. Spory tiež pretrvávajú o prerozdelenie prostriedkov získaných z aktivít mimo národnej jurisdikcie medzi bohatými a chudobnejšími krajinami.

„Napriek sklamaniu, že sa nepodarilo dojednať dohodu v týchto dvoch týždňoch, považujeme dosiahnuté pokroky za povzbudzujúce,“ uviedla zástupkyňa neziskovej organizácie The Pew Charitable Trusts Liz Karanová.

Výrazne kritickejšia je medzinárodná ekologická organizácia Greenpeace. Podľa nej Spojené štáty, Kanada či krajiny Európskej únie nechceli dosiahnuť dohodu, aby mohli naďalej využívať oceány bez veľkých obmedzení.

Podľa organizácie rokovania marí aj Rusko. „Kým krajina len hovorí, tak oceány a tí, ktorí sú od nich závislí, trpia,“ uviedla organizácia.

Kritické sú aj tichomorské ostrovné štáty, ktoré poukazujú na to, že opakované rokovania v New Yorku sú aj finančnou záťažou pre ich štátne rozpočty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet