Na hlavný obsah

Štrajk železničiarov vo Veľkej Británii znova obmedzil dopravu

Žiadajú lepšie platy a pracovné podmienky.

Štrajk železničiarov vo Veľkej Británii znova obmedzil dopravu
Na snímke cestujúci čakajú na odchod vlaku na stanici Kings Crossv Kings Cross. Foto: TASR/AP

Britskú železničnú dopravu znova narušil štrajk pracovníkov železníc, ktorí tak žiadajú lepšie platy a pracovné podmienky. V dôsledku štrajkovej akcie vo štvrtok (18. 8.) a v sobotu (20. 8.) by malo byť v prevádzke len 20 percent bežných liniek.

Pasažieri by sa mali pripraviť na to, že niektoré trasy budú bez spojov a aj premávajúce linky budú počas oboch dní fungovať v skrátenom režime.

Železnice varovali ľudí, aby cestovali vlakom, len v nevyhnutných prípadoch. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Augustovým štrajkom viac ako 45 000 zamestnancov železníc predchádzali rovnaké akcie v júni a júli. Na štvrtkovom štrajku sa zúčastňujú členovia odborového zväzu RMT u 14 dopravcov, únie TSSA v siedmich spoločnostiach a členovia zväzu Unite v spoločnosti Network Rail, ktorá vlastní a spravuje väčšinu železničnej infraštruktúry v Spojenom kráľovstve.

V piatok (19. 8.) štrajk RMT postihne hromadnú dopravu v Londýne, kde zamestnanci vedú separátny spor o mzdy a penzie. Transport for London, ktorý zodpovedá za verejnú dopravu v hlavnom meste, upozornil, že by sa ľudia mali vyhýbať metru. To bude premávať minimálne. Používať by ho preto mali len v nevyhnutných prípadoch.

Postihnuté budú aj niektoré autobusové linky, keďže aj vodiči autobusov sa zúčastnia na štrajku zvolanom zväzom Unite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet