Na hlavný obsah

V Británii štrajkujú desaťtisíce železničiarov. Žiadajú lepšie mzdy a podmienky

V niektorých častiach krajiny vlaky nepremávajú.

V Británii štrajkujú desaťtisíce železničiarov. Žiadajú lepšie mzdy a podmienky
Na snímke vlak stojí na prázdnom nástupišti na stanici Waterloo počas štrajku v Londýne. Foto: TASR/AP

Vo Veľkej Británii v stredu (27. 7.) štrajkovalo 40 000 železničiarov z odborov RMT a TSSA. Požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. Podľa agentúry Reuters je v prevádzke len približne pätina služieb.

„Sme odhodlaní viac ako kedykoľvek predtým dosiahnuť zvýšenie platov, väčšiu istotu zamestnania a dobré pracovné podmienky,“ povedal generálny tajomník RMT Mich Lynch.

V niektorých častiach krajiny vlaky nepremávajú

Dvadsaťštyrihodinový štrajk prinútil prevádzkovateľa úplne odstaviť polovicu britskej železničnej siete. Dopravné spoločnosti výrazne obmedzili cestovné poriadky a v niektorých častiach krajiny už nepremávajú vlaky.

Spoločnosť Network Rail, ktorá vlastní väčšinu železničnej siete, vyzvala cestujúcich, aby železnicu využívali len v nevyhnutných prípadoch. Štrajk prichádza v čase, keď sa rodiny vydávajú na letné dovolenky a športoví fanúšikovia smerujú na Hry Commonwealthu, ktoré sa začínajú vo štvrtok (28. 7.) v Birminghame.

Stredajší (27. 7.) štrajk oznámili odbory po tom, čo rokovania medzi nimi a zamestnávateľmi opäť stroskotali. „Sieť Network Rail svoju predchádzajúcu ponuku nezlepšila a ani dopravné spoločnosti nám neponúkli nič nové,“ povedal Lynch.

RMT uviedla, že jej ponúkli zvýšenie platov o štyri percentá a ďalšie štyri percentá v budúcom roku, ak budú zamestnanci ochotní súhlasiť so zmenami v zmluvách.

Rast životných nákladov prevyšuje rast miezd

Sériu štrajkov, a to nielen na britských železniciach, vyvolali rastúce životné náklady, ktoré prevyšujú rast miezd. To vedie k napätiu v odboroch poštových služieb, zdravotníctva, dopravy a justície.

Odbory kritizujú konzervatívnu vládu odchádzajúceho premiéra Borisa Johnsona za to, že zabránila zamestnávateľom dosiahnuť dohodu. Minister dopravy Grant Shapps povedal, že odboroví predáci sa „snažia všemožne narušiť každodenný život miliónov ťažko pracujúcich ľudí“.

Konzervatívna vláda minulý týždeň zmenila a doplnila zákon s cieľom uľahčiť zamestnávateľom dočasné zamestnávanie agentúrnych pracovníkov na zmiernenie dôsledkov štrajkov v ich odvetviach.

S potrebou znížiť účinnosť štrajkov súhlasia aj dvaja konzervatívni kandidáti na post premiéra, ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a bývalý minister financií Rishi Sunak.

Odbory plánujú ďalšie štrajky v sobotu (30. 7.), keď budú protestovať rušňovodiči, a ďalšie tri dni štrajkov sú naplánované na august.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet