Na hlavný obsah

Súd nariadil predĺženie psychiatrickej liečby šamana, ktorý chcel vyhnať Putina

Ruského prezidenta považuje za diabla.

Súd nariadil predĺženie psychiatrickej liečby šamana, ktorý chcel vyhnať Putina
Na fotografii šaman Alexandr Gabyšev. Foto: Twitter/Mauser de Vader

Súd na ruskom Ďalekom východe v pondelok (1. 8.) nariadil predĺžiť liečbu sibírskeho šamana Alexandra Gabyševa na psychiatrickej klinike. V statuse na aplikácii Telegram o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Do psychiatrických liečební pritom odporcov vládnuceho režimu zatvárali už aj sovietske úrady. Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vlani na jeseň požadovala, aby ruské úrady šamana prepustili na slobodu.

Riaditeľka ruskej pobočky Amnesty Nataľja Zviaginová upozornila, že ruské úrady zmenili „psychiatrickú starostlivosť na represívne opatrenie – metódu dobre odskúšanú a využívanú za sovietskych čias“. V tomto prípade sa ňou Gabyševa snažia „spacifikovať a zdiskreditovať“.

Ussurijský okresný súd Prímorského kraja v pondelok svojím rozhodnutím predĺžil šamanovo liečenie na psychiatrickej klinike v Ussurijsku.

V súdnom verdikte však nie sú uvedené termíny na prípadne ukončenie liečenia. Podľa zákona sa tento postup prehodnocuje raz za pol roka. A to na základe odporúčania lekárskeho konzília.  

Preložili ho do bežnej nemocnice, neskôr sa opäť vrátil na psychiatrickú kliniku

Podľa RFE/RL takáto komisia nedávno rozhodla o preložení Gabyševa do bežnej nemocnice, avšak komisia v novom zložení o dva týždne neskôr skonštatovala zhoršenie jeho zdravotného stavu a nutnosť náležitého povinného liečenia na klinike.

Šamanov právnik Alexej Prianišnikov pre sibírsku redakciu RFE/RL povedal, že jeho klient je z pondelkového rozhodnutia súdu deprimovaný a nepovažuje ho za primerané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet