Na hlavný obsah

Súdna rada nezvolila jedinú kandidátku na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Chýbal jej jeden hlas.

Súdna rada nezvolila jedinú kandidátku na sudcu Všeobecného súdu EÚ
Vchod do budovy Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Prestížny justičný post je stále v hre. Súdna rada nezvolila jedinú kandidátku na pozíciu sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu.

Predsedníčke senátu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Kataríne Benczovej na to chýbal jeden hlas. Obsadenie náročných medzinárodných súdnych postov je na Slovensku dlhodobým problémom. Kandidáti sa hľadajú ťažko a Súdna rada SR ich po neúspechoch z minulosti vyberá obozretne.

Slovensko na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu zastupuje už druhé funkčné obdobie sudca Juraj Schwarcz. Mandát sa mu skončí 31. augusta a zatiaľ nie je jasné, kto ho nahradí.

„Benczová nezískala potrebný počet hlasov. Výsledok je daný aj tým, že Súdna rada SR už veľmi obozretne a s patričnou starostlivosťou pristupuje k posudzovaniu predpokladov na takýto prestížny medzinárodný súdny post,“ uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Benczová rozhodnutie rešpektuje. „Bola to otvorená možnosť a považovala som ju za jednu z možných vyústení mojej dlhoročnej kariéry. Ak som nepresvedčila, tak som nepresvedčila.“

Negatívny rekord

Tŕnistá cesta viedla aj k obsadeniu funkcie dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Kandidáti od roku 2016 dostávali stopku od poradného výboru Rady EÚ. Išlo o veľmi negatívne vysvedčenie.

„Päťkrát nám kandidáta neodporučili. Je to absolútny rekord v justičnom priestore EÚ. Dúfam, že sa to už nebude opakovať,“ dodal Mazák.

Raz bola pre poradný výbor problémom nedostatočná francúzština, inokedy málo rokov praxe na vysokej sudcovskej pozícii. U Radoslava Procházku mali v Luxemburgu obavy z jeho morálneho kreditu.

Zlom nastal tento rok. Len pred dvomi mesiacmi uspela Beatrix Ricziová. Jej funkčné obdobie sa však končí 31. augusta. Opätovná kandidatúra jej vyšla – musí ju však ešte odobriť vláda.

Súdna rada schválila aj kandidáta na „ad hoc” sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Advokát a akademik Ondrej Laciak už na poste v minulosti pôsobil.

„Výkon tejto funkcie začína vtedy, ak riadny sudca z nejakého dôvodu nerozhodne konkrétnu kauzu, napríklad v prípade konfliktu záujmov,“ vysvetlil Laciak.

Aj v jeho prípade je ešte potreba súhlasu vlády. Slovensko však potrebuje celkovo troch „ad hoc” sudcov. Voľba ďalších dvoch je na pláne v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál