Na hlavný obsah

Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, nemôže zastupovať záujmy Ruska a Ukrajiny

Bern totiž vydal rozhodnutie o uvalení sankcií na Moskvu.

Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, nemôže zastupovať záujmy Ruska a Ukrajiny
Ilustračná snímka - švajčiarska vlajka. Foto: pixabay.com

Rusko vo štvrtok (11. 8.) oznámilo, že Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny, a preto nemôže diplomaticky zastupovať Ukrajinu v Rusku. Moskva vyčíta Bernu jeho rozhodnutie uvaliť na Rusko sankcie. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Švajčiarsko v stredu (10. 8.) vyhlásilo, že Ukrajina požiadala Bern, aby ju v Rusku zastupoval. „Žiaľ, Švajčiarsko stratilo charakter neutrálnej krajiny a nemôže konať ako sprostredkovateľ, ani ako zástupca záujmov,“ povedal novinárom Ivan Nečajev z tlačového oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

Potvrdil, že Bern požiadal Rusko o odpoveď, či bude súhlasiť, aby Švajčiarsko zastupovalo záujmy Ukrajiny v Rusku a obrátene (záujmy Ruska na Ukrajine).

Nečajev zdôraznil, že Švajčiarsko podporilo kyjevskú vládu a zaviedlo sankcie proti Rusku. „Je úplne nepochopiteľné, ako môže niekto s takýmto správaním ponúkať prostredníctvo, zastupovanie alebo ďalšie služby dobej vôle,“ dodal.

Už od začiatku ruskej invázie 24. februára sa neutrálne Švajčiarsko pripravilo poskytovať diplomatickú pomoc. Tiež chce slúžiť ako sprostredkovateľ medzi oboma stranami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet