Na hlavný obsah

Prehodnotenie neutrality sa nečrtá. Aké sú hlavné dôvody tohto postoja Rakúska?

Experti žiadajú, aby sa tým krajina zaoberala.

Prehodnotenie neutrality sa nečrtá. Aké sú hlavné dôvody tohto postoja Rakúska?
Ilustračné foto - rakúska vlajka. Foto: TASR/AP

Rakúsko neplánuje po vzore Švédska a Fínska vstúpiť do NATO. Vyhlásil to šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenber po stretnutí s rezortnými kolegami v Bruseli. Viedeň tvrdí, že je v inej situácii ako Helsinki či Štokholm.

Skupina prominentných expertov žiada vládu, aby sa vážne začala zaoberať budúcnosťou neutrálneho postoja. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Neutralita je pre Rakúsko svätá – komentoval nedávno nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung z vyhlásenia Viedne. Kancelár Karl Nehammer niekoľko dní po vypuknutí vojny opakoval, že Rakúsko bolo neutrálne, je neutrálne a neutrálne aj zostane.

To sa nemení ani po rozhodnutí Fínska a Švédska vstúpiť do NATO. „Máme celkom odlišnú geografickú situáciu. Máme úplne iné dejiny a toto treba brať do úvahy. Neznamená to však politickú neutralitu Rakúska,“ uviedol Schallenberg.

Expert hovorí, kedy by NATO muselo zasiahnuť

Viedeň sa odvoláva na dohody v Európskej únii, podľa ktorých by jej v prípade bezpečnostného rizika mali pomôcť členské štáty. Martin Senn z Fakulty sociálnych a politických vied Univerzity v Innsbrucku však pre Rádiožurnál hovorí, že by nakoniec potrebovala NATO.

„Keby sme čelili rozsiahlej pozemnej operácii, to by znamenalo, že nepriateľ musí prejsť cez krajiny NATO a NATO by muselo zasiahnuť. Rakúsko a Švajčiarsko by sa museli spoliehať na Alianciu, keby došlo k útoku v plnom rozsahu,“ poznamenal.

Prečo sa teda nedebatuje v Rakúsku o vstupe do Aliancie? Podľa experta Senna nie sú v krajine hnutia proti NATO, ale Rakúsko, rovnako ako Švajčiarsko, nemá obavy.

„Samé seba považujú za relatívne bezpečné a relatívne ďaleko od udalostí, ktoré sa dejú. A tak necítia tlak na to, aby zmenili postoj,“ definoval.

Politické strany sú opatrné

Pre rakúskych politikov je kľúčovou verejná mienka, a tá sa výrazne nakláňa k neutralite, ktorá je súčasťou identity krajiny od druhej svetovej vojny. Aj to, že je v ústave. Na jej zmenu by bolo treba dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

„Preto sú politické strany opatrné a nechcú o tom reálne diskutovať, pretože, jednoducho, nemôžu vyhrať,“ dodal Senn.

Niekdajší rakúsky kancelár Wolfgang Schussel kedysi prirovnal nestrannosť k mozartovým guliam a lipicánom. Hoci sa vie, ako majú vyzerať, každý si ich v Rakúsku predstavuje inak.

Senn pripúšťa, že neutralita v čase vojny s Ukrajinou stráca zmysel, no zároveň hovorí, že by sa o jej budúcnosti malo diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál