Na hlavný obsah

Transrodové triatlonistky budú môcť súťažiť medzi ženami. Musia však splniť podmienky

Podobné pravidlá zaviedli aj iné športové organizácie.

Transrodové triatlonistky budú môcť súťažiť medzi ženami. Musia však splniť podmienky
Súťažiace skáču do vody počas úvodnej plaveckej časti siedmeho podujatia seriálu ITU MS v triatlone v Štokholme 2013. Foto: TASR/AP

Svetový triatlon dovolí transrodovým športovkyniam zúčastňovať sa na ženských podujatiach za splnenia určitých podmienok.

Najmenej dva roky si musia udržať hladinu testosterónu v tele na úrovni 2,5 nanomólu na liter krvi. Ak transrodová žena v minulosti súťažila v akomkoľvek športe s mužmi, musí počkať aspoň štyri roky, kým dostane povolenie zaradiť sa do ženskej kategórie.

„Tieto nové pravidlá ukazujú, že našou prioritou je princíp férovosti, ale zároveň podporujeme inklúziu. Sú plne v súlade s odporúčaniami Medzinárodného olympijského výboru a podobné tým, ktoré schválili iné športové federácie v ostatných mesiacoch,“ vyhlásila prezidentka Svetového triatlonu Marisol Casadová.

V plávaní majú červenú

Nový postup pri posudzovaní transrodových triatlonistiek začne platiť do 30 dní. Podobné pravidlá pre transrodové športovkyne ako Svetový triatlon zaviedla v júni Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Naopak, Medzinárodná plavecká federácia (FINA) od pondelka 20. júna 2022 zakázala transrodovým ženám súťažiť na ženských podujatiach.

V rámci novej politiky FINA môžu súťažiť na ženských podujatiach iba plavkyne, ktoré prešli zmenou pohlavia pred nástupom puberty alebo pred dosiahnutím veku 12 rokov, podľa toho, čo nastalo skôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport