Na hlavný obsah

Talian mal po návrate z dovolenky koronavírus, opičie kiahne aj HIV

Ide o prvý popísaný prípad súbežnej nákazy týmito vírusmi na svete.

Talian mal po návrate z dovolenky koronavírus, opičie kiahne aj HIV
Na ilustračnej fotografii zdravotnícky pracovník. Foto: Pixabay

Lekári na Sicílii odhalili u jedného pacienta, ktorý sa vrátil z dovolenky v Španielsku, nákazu koronavírusom, vírusom opičích kiahní a HIV. Skupina lekárov to uviedla v odbornom časopise The Journal of Infection.

Podľa nich ide o prvý popísaný prípad súbežnej nákazy týmito tromi vírusmi na svete. Nemocnica muža po týždni pustila do domáceho liečenia, uviedol denník Corriere della Sera.

Tridsaťšesťročný muž sa obrátil na pohotovosť v Katánii po tom, čo sa mu na tele objavila vyrážka. Mal tiež teplotu, trpel malátnosťou a bolesťami hlavy a krku. Lekári mu urobili test na koronavírus a opičie kiahne. Oba boli pozitívne. Pri testoch navyše zistili, že sa nakazil aj vírusom, ktorý spôsobuje AIDS.

Lekári sa domnievajú, že sa muž mohol nakaziť súčasne aspoň koronavirom a vírusom opičích kiahní. Na konci júna totiž strávil niekoľko dní v Španielsku, kde mal nechránenú súlož s viacerými mužmi.

Španielsko je pritom jednou z krajín, ktorá od mája, keď sa opičie kiahne začali šíriť aj mimo Afriky, zaznamenala najväčší počet prípadov nákazy touto chorobou. HIV sa muž podľa lekárov nakazil tiež relatívne nedávno, pretože si nechal pred rokom urobiť test, ktorý bol negatívny.

Keďže ide o prvý opísaný prípad súbežnej nákazy týmito tromi infekciami, podľa autorov odborného článku nie je možné určiť, či táto kombinácia zhoršuje priebeh uvedených chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet