Na hlavný obsah

Účty za elektrinu môžu v roku 2023 stúpnuť o viac ako 1 700 eur

A to aj napriek dohode na zastropovaní cien.

Účty za elektrinu môžu v roku 2023 stúpnuť o viac ako 1 700 eur
Ilustračná snímka - stĺpy elektrického vedenia. Foto: TASR/AP

Účty za elektrinu môžu v budúcom roku stúpnuť o viac ako 1 700 eur. Upozorňuje na to štátny regulačný úrad, a to napriek tomu, že sa vláda dohodla so Slovenskými elektrárňami na zastropovaní cien.

Obe strany podpísali memorandum ešte vo februári. Problém je, že doteraz nie je v platnosti konkrétna zmluva, na základe ktorej majú elektrárne vyrábať zlacnenú elektrinu.

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že zmluva je na stole, no čaká sa na súhlas Bruselu. Štát dodávateľom elektriny odkazuje, že majú zostať pokojní, k lacnejšej elektrine sa dostanú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Slovenské elektrárne sa začiatkom roka zaviazali vyrábať lacnejšiu elektrinu. So štátom podpísali tzv. memorandum. Vláda na oplátku elektrárňam garantovala, že nezavedenie špeciálnu daň z atómovej energie, ktorou hrozila.

Výsledkom vzájomnej dohody tak bolo zastropovanie a nezvyšovanie cien za megawatt hodinu v tomto ani v nasledujúcich dvoch rokoch.

„Čiže 61,21 (eur) v tomto roku, 61,21 (eur) v budúcom roku, 61,21 (eur) v roku 2024,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Podpísané memorandum nemá právnu váhu

Problém je, že podpísané memorandum nemá právnu váhu. Štátny úrad pre reguláciu sieťových odvetví preto upozorňuje, že ak čoskoro nedôjde k podpisu zmluvy, na základe ktorej majú elektrárne vyrábať lacnejšiu elektrinu, dodávatelia ju môžu nakupovať za súčasné trhové ceny.

„Keďže v súčasnosti nie je známy právne záväzný spôsob ako bude elektrina z memoranda sprístupnená dodávateľom a cieľovým skupinám odberateľov, je vysoko pravdedepodobné, že dodávatelia elektriny začnú nakupovať elektrinu v rámci existujúcich, právne záväzných pravidiel,“ vysvetlil hovorca úradu Radoslav Igaz.

Absencia zmluvy tlačí do kúta aj samotný úrad. Ten určuje maximálne ceny energií na nasledujúci rok. Celý proces spustil už v pondelok (1. 8.).

Bez podpísanej zmluvy by však úradu nezostávalo nič iné, ako stanoviť výrazne vyššie ceny. Domácnostiam, ktoré používajú elektrinu aj na ohrev vody či vykurovanie, by v takom prípade narástli účty o 130 percent.

„Bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1 782 eur,“ pokračoval Igaz.

Ministerstvo hospodárstva sa snaží situáciu upokojiť. Zmluva je na stole a pripravená na podpis. Čaká sa na stanovisko Európskej komisie.

„Podmienkou na to, aby sa zmluva mohla podpísať je, samozrejme, schválenie komisiou, že nie je v rozpore s podmienkami o štátnej pomoci,“ informoval štátny tajomník Karol Galek (SaS).

Dodávateľom, ktorí nakupujú elektrinu od Slovenských elektrární poslalo ministerstvo list.

„V prípade domácností dodávatelia momentálne nemusia robiť nič, pretože elektrinu im zabezpečí výrobca Slovenské elektrárne,“ dodal.

Brusel by mal zmluvu schváliť najneskôr v novembri. Ministerstvo hospodárstva nepripúšťa, že by ju komisia zmietla zo stola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika