Na hlavný obsah

V blízkosti jadrových elektrární vymenia jódové tablety. Vznikajú preto hoaxy

Používajú sa len v prípade radiačnej havárie.

V blízkosti jadrových elektrární vymenia jódové tablety. Vznikajú preto hoaxy
Na ilustračnej snímke jódové tabletky. Foto: ČTK/DPA

Viac ako 224 miest a obcí a takmer 700 000 občanov si prevezmú jódové tablety. Určené sú pre obyvateľov žijúcich v okolí jadrových elektrární. Odborníci upozorňujú, že tzv. profylaktiká sa používajú len v núdzových situáciách a po vyzvaní kompetentných orgánov.

Výmenu jódových tabliet sprevádzajú rôzne hoaxy v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viktor Bokor.

Len po výzve štátu

Výmena jódových profylaktík v 21-kilometrovom okruhu Bohunickej a 20-kilometrovom okruhu Mochovskej elektrárne sa naposledy uskutočnila v roku 2017. Exspirujú v auguste tohto roka. Ich distribúciu zabezpečuje ministerstvo vnútra cez okresné úrady.

„Ide len o zhodu náhod, že sa výmena stretla akurát s konfliktom na Ukrajine. S konfliktom to však nemá absolútne nič spoločné,“ upozorňuje Július Zemko, predseda Občianskej informačnej komisie Bohunice.

Odborníci upozorňujú, že tablety nie sú určené na bezprostredné užitie. Ako vysvetlil Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva SR, používajú sa len v prípade radiačnej havárie.

„Prípravok jódovej profylaxie, teda jodid draselný je v Slovenskej republike registrovaný ako liečivo. Dôrazne preto upozorňujeme, že jódové tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu,“ dodal Eliáš.

Postupná výmena profylaktík potrvá do konca roka. Jódové tablety zabezpečil prevádzkovateľ jadrových elektrární na vlastné náklady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál