Na hlavný obsah

V Japonsku pribudlo zrejme kvôli pandémii 8 000 samovrážd, uvádza štúdia

Jedným z dôvodov sú aj ekonomické ťažkosti.

V Japonsku pribudlo zrejme kvôli pandémii 8 000 samovrážd, uvádza štúdia
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez križovatku v Tokiu. Foto: TASR

Pandémia covidu-19 viedla v období od marca 2020 do júna tohto roka zrejme k 8 000 samovraždám nad rámec toho, koľko by sa ich v danom období predpokladalo bez šírenia koronavírusu. S odvolaním sa na štúdiu vedcov o tom v stredu (17. 8.) informovala tlačová agentúra Kjódó.

Výskumníci zaznamenali najvyšší nárast počtu samovrážd medzi ženami vo veku od 20 do 30 rokov. Svoj život ukončilo podľa vedcov tiež relatívne veľa žien mladších ako 19 rokov.

Jeden z autorov štúdie a profesor Tokijskej univerzity Taisuke Nakata naznačil, že k nárastu počtu samovrážd v Japonsku prispieva práve finančná tieseň.

Ekonomické ťažkosti

Vplyv pandémie covidu-19 však zostáva nejasný. Panuje presvedčenie, že v Japonsku sú jedným z faktorov ovplyvňujúcich počet samovrážd ekonomické ťažkosti. Počet úmrtí má tendenciu rásť, keď rastie miera nezamestnanosti, uvádza Kjódó.

Tím výskumníkov odhadol predpokladaný počet samovrážd v danom období na základe minulých trendov a zohľadnil výkyvy v zamestnanosti. Tento počet porovnal so skutočným počtom, uviedla agentúra. Výsledkom bolo podľa vedcov pravdepodobné zvýšenie počtu samovrážd o 8 088.

Hoci vládne údaje ukazovali, že počet samovrážd v krajine od roku 2010 klesal o 500 až 3 000 ročne, v roku 2020 sa tento trend obrátil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet