Na hlavný obsah

V kauze zmiznutia študentov pôjde pred súd bývalý generálny prokurátor

Ide o kauzu zmiznutia 43 študentov v roku 2014.

V kauze zmiznutia študentov pôjde pred súd bývalý generálny prokurátor
Na archívnej snímke mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam. Foto: TASR/AP

Niekdajší mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam, ktorý viedol veľmi sporné vyšetrovanie okolností zmiznutia 43 študentov v roku 2014, sa postaví pred súd. A to pre obvinenia z násilného zmiznutia, mučenia a marenia spravodlivosti. V stredu (24. 8.) o tom rozhodol sudca, informuje agentúra AP.

Exprokurátor pripustil, že vo vyšetrovaní mohlo dôjsť ku „chybám“. Avšak tvrdí, že za uplynulých osem rokov nikto nebol schopný predložiť inú verziu toho, čo sa študentom stalo.  

Karam je doteraz najvyššie postavenou osobou zadržanou v súvislosti s prípadom, ktorý šokoval Mexiko i veľkú časť sveta. Je považovaný za strojcu verzie o tzv. historickej pravde o udalostiach. Tú v roku 2015 predložila vláda vtedajšieho prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Dokument väčšina zainteresovaných odmietnutla. Neakceptovali ho ani príbuzní obetí.

Zatykače okrem Karama minulý týždeň vydali aj na ďalších podozrivých. Medzi nimi sú príslušníci armády a polície či členovia zločineckého gangu.

O tom, čo sa s mladými ľuďmi stalo ďalej, sa vedú ostré spory. Podľa oficiálnej správy predloženej v roku 2015 členovia kartelu študentov zabili a ich pozostatky spálili na skládke odpadu. Tieto závery však odmietli nezávislí experti, úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj pozostalé rodiny.      

Vládny výbor pre ľudské práva vo štvrtok (25. 8.) označil zmiznutie študentov za zločin štátu, do ktorého boli zapojení agenti rôznych inštitúcií. Uviedol, že vojenský personál nesie prinajmenšom čiastočnú zodpovednosť, a to buď priamo alebo z nedbanlivosti.   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet