Na hlavný obsah

V Komárne vo vodách skúmajú pôvodcu cholery

Baktérie nazývané vibriá s nami žijú už roky.

V Komárne vo vodách skúmajú pôvodcu cholery
Na fotografii Martin Sojka, mikrobiológ z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne. Foto: RTVS

Ak by na Slovensku prepukla cholera, prví, ktorí by o tom vedeli, sú hygienici z Komárna. Práve tam je Národné referenčné centrum. Ide o jediné, ktoré na Slovensku skúma pôvodcu cholery – baktérie nazývané vibriá. Mnohých prekvapí, že s nami žijú už roky. Dokonca sa s nimi aj kúpeme.

Od sedemdesiatych rokov na Slovensku epidémia cholery síce nebola, no vibriá sú bežné takmer v každej vode. Chýba im iba jeden jediný toxín, aby pravú choleru vyvolali.

„Vibriá ako mikroorganizmy sú veľká skupina mikróbov, ktoré okrem cholery môžu spôsobiť veľké množstvo ďalších ochorení, napríklad iné hnačkovité ochorenia, infekcie rán, kože, mäkkých tkanív, očí, uší a podobne,“ uviedol Martin Sojka, mikrobiológ z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne.

Žijú v riekach, jazerách a dokonca aj v bazénoch. Sojka ich skúma v laboratóriu za stolom bez akýchkoľvek špeciálnych prístrojov.

„Potrebujeme k tomu vlastné oči a hromadu skúseností,“ povedal mikrobiológ.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do komárňanského laboratória posielajú vzorky riečnych či bazénových vôd zo všetkých kútov Slovenska. Či v nich vibriá plávajú, tu dokážu zistiť asi do týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny