Na hlavný obsah

V poľskej rieke uhynuli tony rýb

Zdroj znečistenia stále nie je známy.

V poľskej rieke uhynuli tony rýb
Na snímke úhyn rýb v rieke Odra. Foto: Twitter/Robert Maślak

V rieke Odre hromadne hynú ryby. Úrady zatiaľ skúmajú vzorky vody a tvrdia, že stav rieky priebežne kontrolujú. Uviedla to v stredu (10. 8.) spravodajská televízia TVN 24.

O úhyne začali rybári hovoriť už koncom minulého mesiaca. Teraz množstvo mŕtvych rýb počítajú v tonách. Zdroj znečistenia však stále nie je známy, upozornil denník Gazeta Wyborcza. Ľudia podľa opozičného denníka bili na poplach už dávno, no inštitúcie mlčali. A to až kým rieku nepostihla ekologická katastrofa.

Zástupkyňa hlavného inšpektora ochrany životného prostredia Magda Gosková v stredu pred novinármi uviedla, že problém sa týka piatich vojvodstiev. Vo vode sa však aktuálne nenachádza predtým objavená toxická zlúčenina mesitylén. Tá sa podľa televízie používa pri výrobe benzínu s vysokým oktánovým číslom.

Šéf povodia Przemyslaw Daca pripísal stav Odry tomu, že do rieky niekto pravdepodobne vypustil nejakú látku zvonku, ktorá spôsobila aj vysoké okysličenie vody, úplne netypické v období vysokých teplôt podnebia.

Ďalšie ryby už nehynú

Z Odry podľa Dacu vylovili okolo päť ton uhynutých rýb. Vzhľadom na to, že ďalšie ryby už nehynú si myslí, že látka, ktorá úhyn zavinila, sa už v rieke rozpustila. Rieka na tom podľa neho nie je tak zle, ako by sa mohlo zdať. Nemá ísť o úplnú skazu Odry.

„Spoliehame sa na to, že príslušné služby a orgány čo najskôr vypátrajú a potrestajú zločincov, ktorý nám Odru znečistili,“ vyhlásil.

Ľudia pre tony uhynutých rýb už na prokuratúru podali trestné oznámenie, ale experti priznávajú, že so znečistením momentálne nemôžu nič urobiť, uviedol denník Gazeta Wyborcza.

Čo sa týka stavu rýb v Odre, je to skutočná katastrofa. Starali sme sa o ne roky, vypúšťali sme ich do rieky, chránili ich a obmedzovali rybolov. Ale to, čo sa udialo, nenapravíme (ani) o desať rokov,“ povedal denníku Andrzej Šwientach, ktorý vedie rybársky spolok vo Vroclave.

Úrady momentálne ľuďom žijúcim pri rieke odporúčajú, aby sa v Odre nekúpali, nepúšťali do nej ani svojich psov, nelovili v rieke ryby a nejedli ich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet