Na hlavný obsah

V roku 2022 významne narástol počet prípadov kliešťovej encefalitídy

Túto sezónu zatiaľ evidovali 3 epidémie.

V roku 2022 významne narástol počet prípadov kliešťovej encefalitídy
Na ilustračnej snímke kliešte. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici upozorňujú na významný medziročný nárast hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy na území Slovenskej republiky v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

„Ku dňu 15. augusta 2022 je na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE). Pre porovnanie, v roku 2021 išlo za celý rok o 92 prípadov,” uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

Najviac prípadov KE za rok 2022 bolo k danému dátumu hlásených z Banskobystrického kraja (46), Žilinského kraja (41), Trenčianskeho kraja (25) a Prešovského kraja (13).

„Túto sezónu sa zatiaľ evidovali 3 epidémie KE – dve v Banskobystrickom a jedna v Prešovskom kraji. Pri každej epidémii boli za pravdepodobný prameň nákazy KE považované výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Tieto epidémie pozostávali z dvoch až štyroch prípadov,” uviedla Jana Kerlik z Odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Pozor aj na potraviny

ÚVZ zdôrazňuje, že okrem infikovaných kliešťov sa kliešťová encefalitída môže prenášať aj niektorými potravinami. Rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka. 

“V kontexte významu prevencie zdôrazňujeme, že ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Nezáleží pritom, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom,” vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

“Platí, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania proti tejto infekcii, dôslednej ochrany pred zaklieštením výberom vhodného oblečenia či použitia repelentov, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela a tepelné spracovanie rizikových výrobkov pred konzumáciou pri min. 70° C,” podotkla Kerlik.

Rizikové oblasti výskytu kliešťovej encefalitídy sa nachádzajú na tomto webe. Podrobnejšie informácie o ochoreniach prenášaných kliešťami a ochrane pred kliešťami sa náchádzajú v tlačovej správe na webovom sídle ÚVZ SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko