Na hlavný obsah

Verdikt v kauze zostreleného letu MH17 padne v novembri

Prokuratúra žiada doživotie pre všetkých podozrivých.

Vrak malajzijského lietadla letu MH17.
Vrak malajzijského lietadla letu MH17.Foto: TASR/AP

Holandský súd, ktorý sa zaoberá kauzou zostrelenia lietadla leteckej spoločnosti Malaysia Airlines počas letu nad Ukrajinou, v pondelok (15. 8.) oznámil, že verdikt nad štyrmi obžalovanými vynesie 17. novembra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prokuratúra tvrdí, že štyria obžalovaní – jeden Ukrajinec a traja Rusi, ktorí sú stále na slobode – pomohli dodať raketový systém. Proruskí separatisti ho podľa nej použili 17. júla 2014 na odpálenie rakety, ktorá zasiahla malajzijské civilné lietadlo typu Boeing 777-200ER. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube lietadla. Prokuratúra žiada pre všetkých podozrivých doživotie.

Právnici Olega Pulatova, jediného obžalovaného, ktorý sa rozhodol zúčastniť sa na konaní prostredníctvom svojho obhajcu, tvrdia, že celý proces bol nespravodlivý a že prokurátori riadne nepreskúmali alternatívne teórie o príčine havárie alebo podiel samotného Pulatova.

Ďalších podozrivých – Rusov Igora Girkina a Sergeja Dubinského a tiež ukrajinského občana Leonida Charčenka – súdia v neprítomnosti.

Podľa holandského práva sa Pulatov, hoci je tiež na slobode, nepovažuje za súdeného v neprítomnosti, pretože ho zastupujú právnici, ktorých tým poveril.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet