Na hlavný obsah

Vláda predložila návrh na zvýšenie platov zdravotných sestier

Výška mzdy by sa odvíjala aj od dĺžky praxe.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie k navýšeniu platov zdravotných sestier.
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie k navýšeniu platov zdravotných sestier.Foto: TASR

Zdravotným sestrám bez praxe by sa od budúceho roka mohol základný plat zvýšiť na úroveň priemernej mzdy. O návrhu vlády informovali vo štvrtok (18. 8.) minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pôvodná výška koeficientu nástupného základného platu sestier mala hodnotu 89 % z priemernej mzdy. Ponuka, ktorú predkladajú zástupcom zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, počíta so zvyšovaním platu aj na základe odpracovaných rokov. Každý rok by sa sestrám zvýšil plat o jedno percento z priemernej mzdy, maximálne však o 20 percent.

Sestrám so špecializáciou by sa od budúceho roka zvýšil koeficient z pôvodného 1,06-násobku priemernej mzdy na 1,10.

Zvyšovanie platov sa týka len sestier v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Lengvarský však ubezpečil, že riešia aj navyšovanie miezd lekárov, záchranárov či praktických sestier. „Sestry tvoria takmer 50 % odborného personálu v nemocniciach, preto ich riešime ako prvé,“ uviedol.

Okrem toho sa zdravotným sestrám na základe mzdového automatu, teda zákona o minimálnych platových nárokoch, zvýši od budúceho roka plat o 6,88 percenta. Súčasný návrh počíta s investíciou 200 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko