Na hlavný obsah

Vo voľbách v Senegale vyhrala vládnuca koalícia, uviedla expremiérka

Tvrdí, že získala nespochybniteľnú väčšinu.

Vo voľbách v Senegale vyhrala vládnuca koalícia, uviedla expremiérka
Parlamentné voľby v Senegale. Foto: TASR/AP

Vládnuca koalícia senegalského prezidenta Mackyho Salla v pondelok (1. 8.) oznámila, že v nedeľných (31. 7.) parlamentných voľbách zvíťazila v 30 zo 46 administratívnych oblastiach, čím získala v zákonodarnom zbore tesnú väčšinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bývalá premiérka Aminata Touréová, ktorá viedla kandidátku vládnucej koalície, oznámila čiastkové výsledky v celoštátnej televízii. „Dáva nám to nespochybniteľnú väčšinu,“ povedala Touréová. Koľko zo 165 poslaneckých mandátov koalícia získala, však neuviedla.

V hybridnom volebnom systéme v Senegale sa 97 poslancov volí väčšinovým systémom, zatiaľ čo 53 sa na kandidátkach volí pomerným systémom a o 15 rozhodnú Senegalčania žijúci v zahraničí.

Barthélémy Dias, starosta hlavného mesta Dakar a líder hlavnej opozičnej koalície, okamžite spochybnil vyjadrenia expremiérky a konštatoval, že jej neprináleží oznamovať výsledky volieb.

Senegal so 17,5 miliónmi obyvateľov sa považuje za jednu z najstabilnejších demokracií západnej Afriky.

Násilné protesty tam však vypukli minulý rok po tom, čo Sallovho vyzývateľ vo voľbách v roku 2019 Ousmane Sonka zatkli pre obvinenia zo znásilnenia. Sonko, ktorý skončil na treťom mieste, obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované.

Ďalšie protesty vypukli nedávno po tom, čo z technických dôvodov neschválili pôvodný zoznam kandidátov najväčšej opozičnej koalície, na ktorom bol aj Sonko. Na náhradnom zozname sa ocitli väčšinou relatívne neznámi kandidáti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet