Na hlavný obsah

V Lamanšskom prielive a Severnom mori sa nachádzajú splašky

Silné dažde totiž spôsobili zahltenie kanalizácie v britských mestách.

V Lamanšskom prielive a Severnom mori sa nachádzajú splašky
Na ilustračnej fotografii more. Foto: Unsplash

Vzťahy medzi Britániou a Francúzskom, ktoré boli v posledných rokoch napäté napríklad pre migráciu či reguláciu rybolovu, začal kaliť ďalší problém. A to splašky v Lamanšskom prielive a Severnom mori.

Na vypustenie veľkého množstva neošetrených odpadových vôd do mora sa v Bruseli posťažovala trojica francúzskych europoslancov. Tí žiadajú o zásah Európsku komisiu (EK), napísala v piatok (26. 8.) agentúra AP. Komisia uviedla, že Londýn zatiaľ pre problém nekontaktovala.

Minulý týždeň spôsobili silné dažde, ktoré prišli po období sucha, zahltenie kanalizácie vo viacerých britských mestách. V mnohých z nich skončili neupravené odpadové vody v mori či Lamanšskom prielive. To okrem iného viedlo britské úrady aj k tomu, aby na niekoľkých desiatkach pláží v Británii a Walese zakázali kúpanie.

„Obávame sa negatívnych dopadov na morskú vodu, ktorú zdieľame s touto krajinou, a tiež na morskú biodiverzitu,“ uviedli europoslanci Pierre Karleskind, Nathalie Loiseauová a Stéphanie Yonová-Courtinová z liberálnej frakcie Renew, kde sedia poslanci z bloku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Obávajú sa aj vplyvu na rybolov

Europoslanci sa obávajú aj vplyvu na rybolov. Vyzvali EK, aby použila všetky svoje „politické a právne prostriedky“ na zastavenie tejto situácie.

Hovorkyňa únijnej exekutívy Dana Spinantová uviedla, že Brusel sa pre sťažnosť na Londýn neobrátil. K otázke však bude pristupovať primeraným spôsobom.

Britský námestník pre vodné zdroje Steve Double označil vyjadrenia z Francúzska za „zbytočné a zle informované“. Podľa neho sa britská vláda snaží viac chrániť more a rieky a obmedziť počet prípadov, keď v mori končia neošetrené odpadové vody.

Vypúšťanie splaškov do riek a morí britské zákony umožňujú v mimoriadnych prípadoch, keď hrozí zaplavenie čističiek či kolaps kanalizácie.

Podľa britských expertov je však vypúšťanie splaškov do riek a morí čoraz častejšie. Taktiež sa netýka len mimoriadnych situácií, uviedla stanica Euronews.

„V niektorých prípadoch dochádza až k 200 vypúšťaniam splaškov ročne. To je z hľadiska hygieny neprijateľné,“ nachádza sa v správe, pod ktorou je podpísaný šéf regulátora vôd Ofwat Jonson Cox či šéfka agentúry pre životné prostredie Emma Howardová Boydová. Tí vyzvali správcov kanalizácií a vodovodov, aby investovali do posilnenia infraštruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet