Na hlavný obsah

Wiliam Blake naučil svoju negramotnú manželku písať, čítať a kresliť

Jeho umelecký prínos ocenili až po jeho smrti.

Wiliam Blake naučil svoju negramotnú manželku písať, čítať a kresliť
Na snímke Wiliam Blake. Foto: Wikipedia - voľné dielo

William Blake bol spisovateľ a umelec 19. storočia, považovaný za kľúčovú postavu romantizmu. Jeho spisy ovplyvnili nespočetné množstvo spisovateľov a umelcov v priebehu vekov.

Nepochopený básnik, umelec a vizionár si našiel svojich obdivovateľov až po svojej smrti. Dodnes je však známy pre svoj vizionársky prístup k umeniu.

Od jeho úmrtia v roku 1827 v piatok (12. 8.) uplynulo 195 rokov.

Detstvo a raná dospelosť

Blake začal písať v ranom veku a tvrdil, že svoju prvú víziu, strom plný anjelov, mal vo veku desať rokov. Študoval ozdobné rytie a zamiloval si gotické umenie, ktoré zakomponoval do vlastných jedinečných diel.

Narodil sa 28. novembra 1757 v londýnskej štvrti Soho v Anglicku. Školu navštevoval len krátko, vzdelávala ho matka doma. Biblia mala na neho hlboký vplyv a zostala celoživotným zdrojom inšpirácie, podfarbila jeho život a diela intenzívnou spiritualitou.

Jeho umelecké schopnosti sa prejavili v mladosti. Ako 10-ročný sa zapísal do kresliarskej školy Henryho Parsa, kde kreslil ľudskú postavu kopírovaním zo sadrových odliatkov starovekých sôch.

Vo veku 14 rokov sa vyučil za rytca, tým bol aj jeho otec. Neskôr ho poslali do Westminsterského opátstva, aby kreslil hrobky a pamiatky, odkiaľ pochádza jeho celoživotná láska ku gotickému umeniu.

V roku 1779 sa pripravoval na kariéru maliara a prijali ho na školu dizajnu Kráľovskej akadémie umenia, kde začal v roku 1780 vystavovať svoje diela.

Svadba a pohreb

Ako uvádza portál Biography, v auguste 1782 sa Blake oženil s Catherine Sophiou Boucher, ktorá bola negramotná. Blake ju naučil čítať, písať, kresliť a farbiť (jeho návrhy a výtlačky).

Pomohol jej aj zažiť vízie, aké mával aj on. Catherine v ne verila a svojho manžela podporovala vo všetkom, čo robil.

Jedna z najtraumatickejších udalostí umelcovho života sa stala v roku 1787, keď jeho milovaný brat Robert zomrel na tuberkulózu vo veku 24 rokov. V momente Robertovej smrti Blake údajne videl, ako jeho duch radostne stúpal cez strop.

Išlo o moment, ktorý zapôsobil na jeho psychiku a výrazne ovplyvnil jeho neskoršiu poéziu. Nasledujúci rok sa Robert objavil Blakeovi vo vízii a predstavil mu novú metódu tlače jeho diel, ktorú Blake nazval „iluminovaná tlač“.

Negatívna recenzia ho výrazne ovplyvnila

Počas svojho života dostával zákazky na maľovanie akvarelov a kreslil scény z diel Miltona, Danteho, Shakespeara a Biblie.

V roku 1804 začal písať a ilustrovať Jeruzalem (1804-1820), svoje najambicióznejšie dielo. Začal tiež ukazovať svoje diela na viacerých výstavách, ale nestretli sa s úspechom.

Jedna z publikovaných recenzií bola absurdne negatívna – recenzent nazval výstavu ukážkou „nezmyslov, nezrozumiteľnosti a obrovskej márnivosti“ a Blakea označil za „nešťastného šialenca“.

Recenzie ho zdrvili. Nasledoval nedostatok pozornosti k vlastným dielam. Vzďaľoval sa aj od akéhokoľvek pokusu o úspech. Ponoril sa hlbšie do temnoty a paranoje.

Vizionársky prístup k umeniu

Blake ale bol umelecky zaneprázdnený, v rokoch 1823 až 1825 vyryl 21 návrhov pre ilustrovanú Knihu Jób (z Biblie) a Danteho peklo. V roku 1824 začal sériu 102 akvarelových ilustrácií Danteho – projekt, ktorý sa prerušil jeho smrťou.

V posledných rokoch svojho života trpel Blake opakujúcimi sa záchvatmi nediagnostikovanej choroby, ktorú nazval „tou chorobou, ktorá nemá žiadne meno“.

Zomrel 12. augusta 1827 a zanechal po sebe nedokončené akvarelové ilustrácie k Bunyanovmu Pútnikovi pokroku a iluminovaný rukopis Biblickej Knihy Genezis.

V živote nedocenený Blake sa aj tak stal gigantom v literárnych a umeleckých kruhoch a jeho vizionársky prístup k umeniu a písaniu nielenže splodil nespočetné množstvo očarujúcich špekulácií o jeho osobe, ale inšpiroval obrovské množstvo umelcov a spisovateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet