Na hlavný obsah

Z ukrajinských prístavov vyplávali ďalšie tri lode s kukuricou

Prvé plavidlo je už na ceste do Libanonu.

Z ukrajinských prístavov vyplávali ďalšie tri lode s kukuricou
Loď s kukuricou. Foto: TASR/AP

Ukrajinu opustili ďalšie tri lode s celkovo 58 000 tonami kukurice, uviedlo turecké ministerstvo obrany. Stalo sa tak v rámci dohody o obnovení vývozu potravín z ukrajinských prístavov blokovaných ruskou inváziou.

Všetky tri lode prejdú kontrolou v medzinárodnom koordinačnom centre (JCC) pri Istanbule, ktoré vzniklo na základe dohody medzi OSN, Tureckom, Ruskom a Ukrajinou.

Plavidlo Polarnet vyplávala z Čornomorska do tureckého Karasu s dodávkou 12 000 ton kukurice. Loď Rojen zase nesie náklad viac než 13 000 ton kukurice do prístavu Teesport v Spojenom kráľovstve. Z Odesy vyrazila loď Navistar s 33 000 tonami kukurice smerujúcej do írskej obce Ringaskiddy.

Prvé plavidlo, ktoré v rámci prelomovej dohody Ruska a Ukrajiny sprostredkovanej v júli Tureckom a OSN s cieľom pomôcť zmierniť celosvetovú potravinovú krízu, vyplávalo v pondelok (1. 8.) z Odesy a zhruba o 36 hodín neskôr dorazilo do Bosporského prielivu.

Tím 20 inšpektorov z oboch bojujúcich strán, OSN a Turecka v stredu náklad lode skontroloval. Teraz sa plavidlo s 26 000 tonami kukurice presúva do Marmarského a Egejského mora. V najbližších dňoch by malo doplávať k pobrežiu Libanonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet