Na hlavný obsah

Z ukrajinských prístavov vyplávali ďalšie štyri lode s obilím

Nesú náklad o hmotnosti vyše 160 000 ton.

Z ukrajinských prístavov vyplávali ďalšie štyri lode s obilím
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štyri lode s ukrajinskými obilninami vyplávali v nedeľu (7. 8.) z ukrajinských čiernomorských prístavov v rámci dohody o odblokovaní vývozu z krajiny po mori, uviedli ukrajinskí a tureckí predstavitelia.

Štyri nákladné lode naložili viac ako 160 000 tonami kukurice a iných obilnín. Informuje o tom agentúra Reuters.

Na obnovenie vývozu obilia dohliada Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule, v ktorom pôsobia pracovníci z Ruska, Ukrajiny, Turecka a Organizácie Spojených národov.

OSN a Turecko sprostredkovali dohodu minulý mesiac po varovaniach OSN pred možným vypuknutím hladomoru v niektorých častiach sveta v dôsledku zastavenia dodávok obilia z Ukrajiny.

Pred inváziou sa Rusko a Ukrajina podieľali na celosvetovom vývoze pšenice takmer jednou tretinou.

Aj slnečnicový olej

JCC v sobotu (6. 8.) neskoro večer uviedla, že povolila plavenie celkovo piatich nových plavidiel cez čiernomorský koridor. Štyroch plavidiel smerujúcich z Čornomorska a Odesy, ktoré prepravujú 161 084 ton potravín, a jedného prichádzajúceho plavidla.

Medzi lode, ktoré teraz opustili ukrajinské prístavy, patria Glory s nákladom 66 000 ton kukurice smerujúcej do Istanbulu a Riva Wind naložená 44 000 tonami kukurice smerujúca do tureckého Iskenderunu, uviedlo turecké ministerstvo obrany.

Ďalšie plavidlo, ktoré opustilo Ukrajinu, bolo Star Helena s nákladom 45 000 ton šrotu smerujúceho do Číny. Posledným je Mustafa Necati so 6 000 tonami slnečnicového oleja smerujúceho do Talianska.

Prvé štyri nákladné lode opustili Ukrajinu už minulý týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet