Na hlavný obsah

Záujem o palivové drevo je enormný, už teraz je ho nedostatok

Dopyt po palivovom dreve vysoko prevyšuje ponuku.

Záujem o palivové drevo je enormný, už teraz je ho nedostatok
Na fotografii príprava dreva na kúrenie. Foto: TASR

Palivové drevo pre domácnosti by malo mať prednosť pred tým, ktoré je určené na vývoz. Envirezort navrhol kontrolovať jeho export do cudziny, lesníci naopak trvajú na spracovaní kalamity. Záujem o palivové drevo je totiž enormný a už teraz je ho nedostatok.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jozef Kubánek.

Dopyt po palivovom dreve vysoko prevyšuje ponuku. Podľa vedúceho píly v Brezne Vojtecha Rosíka enormný záujem je aj o odpad z výroby reziva.

Niekto nakupuje do zásoby z obáv z nedostatku plynu, iní zase zo zištných dôvodov. Podľa predsedu zväzu výrobcov tepla Stanislava Janiša veľká časť tejto komodity končí v zahraničí.

,,Realita je taká, že biomasa a palivové drevo sa skupuje a vyváža zo Slovenska, resp. chodia kamióny do zahraničia a skupujú slovenské drevo,“ vysvetlil.

Nadmerné vývozy dreva do zahraničia

Na nadmerné vývozy dreva do zahraničia upozornilo aj ministerstvo životného prostredia. Podľa štátneho tajomníka Michala Kiču chýba kontrolný mechanizmus.

,,Ktorý by umožňoval v reálnom čase sledovať množstvá a toky dreva, ktoré sa vyváža do zahraničia,“ uviedol.

K dispozícii sú len údaje z vlaňajška. Tie síce hovoria o tom, že viacej dreva sa na Slovensko doviezlo, ako z neho vyviezlo, no podľa envirorezortu do hry tento rok vstúpila nová premenná – vojna na Ukrajine.

,,Výrazne obmedzí, ak nie úplne vylúči dovoz dreva z ruských, ukrajinských trhov a bieloruských trhov na Slovensko,“ dodal.

,,Kebyže vláda príjme uznesenie o všeobecnom hospodárskom záujme, zadefinuje počty dreva a biomasy, ktoré musia zostať na Slovensku, aby ľudia v zime nepomrzli,“ pokračoval predseda zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš.

Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Andreja Wallnera čo sa týka regulácie vývozu dreva, v prvom rade tomu bránia pravidlá Európskej únie o voľnom pohybe tovaru, služieb, kapitálu a osôb medzi členskými štátmi EÚ.

Zatiaľ čo agrorezort nesúhlasí s obmedzením exportu, ministerstvo životného prostredia je zase proti masívnejšiemu spracovaniu kalamitného dreva. Podľa lesníkov ho ostáva v slovenských lesoch priveľa, podľa envirorezotu, naopak, len zlomok. Východisko z aktuálnej situácie tak závisí od medzirezortnej dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál