Na hlavný obsah

Záujem o palivové drevo sa bude zvyšovať. Budaj chce jeho vývoz regulovať

Ministerstvo pôdohospodárstva reaguje, že ho nevyváža.

Záujem o palivové drevo sa bude zvyšovať. Budaj chce jeho vývoz regulovať
Ilustračné foto - sekanie dreva na kúrenie. Foto: RTVS

Vývoz palivového dreva by mali regulovať. Myslí si minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý k tomu vyzval aj agrorezort. Vojna na Ukrajine podľa neho totiž zvýši záujem o drevo aj v obciach, ktoré inak využívajú plyn.

Ministerstvo pôdohospodárstva však reaguje, že palivové drevo do zahraničia nevyváža. Pre presun niektorých lesov v národných parkoch pod Štátnu ochranu prírody, muselo znížiť ťažbu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Domácnosti sa k drevu dostanú ťažšie

Ceny palivového dreva a jeho stúpajúci vývoz do zahraničia spôsobujú, podľa štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču, ťažšiu dostupnosť dreva pre slovenské domácnosti. Mnohé obce by ho pritom mohli v čase energetickej krízy využívať ako alternatívu k plynu.

„Minister životné prostredia Ján Budaj preto navrhol ministrovi poľnohospodárstva Samuelovi Vlčanovi reguláciu jeho vývozu do zahraničia. Záujem slovenských domácností musí mať prednosť,“ hovorí Kiča.

Ministerstvo pôdohospodárstva však tvrdí, že palivové drevo do zahraničia nevyváža. Hovorca Andrej Wallner navyše pripomína, že pre novú legislatívu musel agrorezort znížiť ťažbu.

„Vzhľadom na to, že od 1. apríla bolo pod ministerstvo životného prostredia delimitovaných takmer 50 000 hektárov lesných pozemkov v národných parkoch, musel štátny podnik Lesy SR znížiť plánovanú produkciu dreva o 45 000 metrov kubických v tomto roku,“ uviedol Wallner.

Dopĺňa, že za produkciu dreva na týchto lesných pozemkoch zodpovedá envirorezort. Ten vyzval riaditeľov národných parkov, aby pri predaji dreva čo najviac mysleli na mestá a obce, ktoré sa na ich územiach nachádzajú.

Obmedzovať vývoz nie je správne

Riaditeľ Tatranského národného parku (TANAP) Pavel Majko tvrdí, že od prvého augusta vedia záujemcom o palivové drevo poskytnúť okolo 1 700 kubíkov.

„Tie si, samozrejme, musia vychystať sami. Podľa jednotlivých ochranných obvodov, keď sa tam záujemci nahlásia a dostanú súhlas, tak to následne zmerajú a po vychystaní to zaplatia,“ vysvetľuje Majko.

Energetický expert Jozef Badida z portálu Energie pre vás však pripomína, že z hľadiska európskej legislatívy by Slovensko nemalo obmedzovať zahraničný obchod.

„Nie je správne, ak v rámci EÚ chceme obmedzovať vývoz nejakých produktov do iných členských štátov. Môže sa nám to nemilo vrátiť tak, že my budeme potrebovať zemný plyn doviezť cez Nemecko, Rakúsko či Českú republiku a oni by nám mohli zahatať prístup k zemnému plynu,“ opisuje Badida.

Ministerstvo životného prostredia by chcelo osloviť aj neštátnych vlastníkov lesov, aby pri predaji dreva uprednostnili slovenských zákazníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál