Na hlavný obsah

Znepríjemňujú život ľudí na sídliskách, bojovať proti holubom je však takmer nemožné

Holub hrivnák je zákonom chránený druh.

Znepríjemňujú život ľudí na sídliskách, bojovať proti holubom je však takmer nemožné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Často hniezdia na balkónoch, povalách či priamo nad autami. Holuby dokážu poriadne znepríjemniť život a okrem toho prenášajú viaceré ochorenia. Bojovať proti nim sa takmer nedá. Sú zákonom chránené a samosprávy sú na ne prikrátke.

Balkóny ovešané alobalom, cédečkami či umelými dravcami – to, čo by holuby malo odplašiť, nefunguje. Ostne či sieťku obídu. Niektoré stratili plachosť natoľko, že neuhnú ani idúcemu autu.

Hoci je ich na sídliskách viac, o premnožených holuboch zatiaľ hovoriť nemožno. Okrem toho, že vedia ľudí potrápiť, môžu byť nebezpečné. Stačí ak sa manipuluje napríklad s vodou z verejnej fontány, odkiaľ holuby bežne pijú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nedávno pobúril prípad z Nových Zámkov, kde holuby údajne strieľali z okien. Zabíjať ich, ubližovať im či ich plašiť počas hniezdenia sa môže trestať ako týranie zvierat. Navyše, predtým bežné mestské holuby vytláča holub hrivnák, ktorý je zákonom chránený. Jeho spoločenská hodnota je 1 000 eur.

Samosprávy hľadajú humánny spôsob ako množstvo holubov znížiť. „Holuby plánuje mesto odchytávať do klietok. Následne ich budeme odvážať a vypúšťať v poľnohospodárskej krajine,“
uviedla hovorkyňa Nových Zámkov Petronela Bernáth.

Veterinár Andrej Vajzer upozorňuje, aby ľudia holuby nechytali a pri upratovaní ich trusu používali rukavice aj rúško. Nebezpečné choroby sa šíria práve vdýchnutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko