Na hlavný obsah

Aj univerzity zápasia s vysokými cenami energií

Univerzita v Košiciach pracuje na projekte peletovacieho zariadenia.

Aj univerzity zápasia s vysokými cenami energií
Na snímke Univerzitná veterinárna nemocnica v Košiciach. Foto: RTVS

Na väčšine slovenských univerzít sa začal nový akademický rok. Vyučovať by sa malo najmä prezenčne. Po pandemickej kríze však ohrozuje chod vysokých škôl zvyšovanie cien energií.

Vyše 2 200 študentov nastúpilo v novom akademickom roku na Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Enormný nárast cien energií však spôsobuje tejto vysokej škole vážne problémy.

„Už niekoľko rokov máme krátené dotácie od štátu. Všetci budeme musieť šetriť, hľadajú sa spôsoby v diskusiách s pedagógmi, ale aj so študentmi. Nechceli by sme sa dostať do situácie, aby sme museli prerušiť štúdium alebo sa opäť vrátiť k dištančnej forme,“ povedala pre regionálny magazín Regina hovorkyňa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Zuzana Bobriková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým vlani zaplatila univerzita za plyn a elektrinu asi 700 000 eur, v tomto roku to bude viac ako 2,3 milióna. Znížiť energetickú náročnosť budov by pomohlo nové peletovacie zariadenie. Uvažujú aj o fotovoltike.

„Ako jediná univerzita na Slovensku, ktorá má aj živé zvieratá, tak máme aj ich produkty, teda maštaľný hnoj, seno, slamu a ďalšie prvky, z ktorých sa dajú pelety robiť. Už sa pracuje na projekte. Budú potrebné vstupné náklady, o ktoré budeme nútení požiadať ministerstvo školstva respektíve ministerstvo financií,“ ozrejmila Bobriková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny