Na hlavný obsah

Alternatívne Nobelove ceny získali aj aktivisti z Ukrajiny či Ugandy

Udeľuje sa od roku 1980.

Alternatívne Nobelove ceny získali aj aktivisti z Ukrajiny či Ugandy
Ocenení aktivisti. Foto: Twitter/Right Livelihood

Aktivistov a organizácie z Ukrajiny, Somálska, Ugandy a Venezuely vo štvrtok (29. 9.) ocenili takzvanou alternatívnou Nobelovou cenou. O tohtoročných držiteľoch Ceny za správny život (Right Livelihood Award) informovala agentúra AP.

Jednou z ocenených je ukrajinská aktivistka a bojovníčka za ľudské práva Oleksandra Matvijčuková a jej Centrum pre občianske slobody. Vyznamenali ich za „budovanie udržateľných demokratických inštitúcií na Ukrajine a vytváranie cesty k medzinárodnej zodpovednosti za vojnové zločiny“.

„Teraz si prechádzame veľmi dramatickým obdobím ukrajinskej histórie. Toto ocenenie je gestom vyjadrujúcim podporu nášmu boju všeobecne, ale aj mojej práce,“ uviedla Matvijčuková vo vyhlásení zverejnenom nadáciou, ktorá ceny udeľuje.

Ďalšími vyznamenanými sú somálski aktivisti za ľudské práva Fartuun Adan a Ilwad Elman, ktorí vo svojej krajine pomáhajú opomínaným či diskriminovaným skupinám obyvateľov.

Ocenenie získali „za presadzovanie mieru, demilitarizácie a podporu ľudských práv v Somálsku tvárou v tvár terorizmu a rodovo podmienenému násiliu“. Cenu dostali aj dve organizácie, venezuelská CECOSESOLA a ugandský inštitút AFIEGO.

Alternatívne Nobelove ceny, oficiálne nazvané Right Livelihood Awards, sa udeľovajú od roku 1980 na podnet nemecko-švédskeho filantropa Jakoba von Uexkülla. Oceňovaní sú ľudia a organizácie za zásluhy o spravodlivosť, mier a životné prostredie.

Peniaze sprevádzajúce ocenenie nemôže žiaden z laureátov použiť na osobné účely, musí ich investovať do činnosti, za ktorú ho ocenili. Alternatívne Nobelove ceny sú tiež do istej miery vnímané ako kritika tradičných Nobelových cien.

Každý z laureátov dostane milión švédskych korún (zhruba 91 000 eur). Slávnostné odovzdanie cien sa uskutoční 30. novembra v Štokholme. Na ocenenie tento rok nominovali 175 uchádzačov zo 77 krajín, uviedla nadácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet