Na hlavný obsah

Andrej Babiš naďalej tvrdí, že je v kauze Čapí hnízdo nevinný

Pred súd pre neho priviezli symbolickú väzenskú celu.

Andrej Babiš naďalej tvrdí, že je v kauze Čapí hnízdo nevinný
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Pred Mestským súdom v Prahe sa v pondelok (12. 9.) začal ostro sledovaný proces s bývalým premiérom Andrejom Babišom a bývalou manažérkou holdingu Agrofert Janou Nagyovou v kauze známej ako Čapí hnízdo.

Obaja čelia obžalobe z dotačného podvodu, ktorý mali spáchať tak, že farmu účelovo vyčlenili z Agrofertu a vytvorili akciovú spoločnosť s neznámymi vlastníkmi, aby dosiahli na európsku dotáciu vo výške dva milióny eur. Babiš ráno prišiel pred súd osobne.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Babiš po príchode k Mestskému súdu zopakoval, že sa cíti byť nevinný, a že kauzu vytvorili na politickú objednávku. „Je to politické stíhanie,“ tvrdí expremiér Babiš už sedem rokov od počiatku vyšetrovania.

„Obžaloba stojí na domnienkach, účelovom prekrúcaní a absolútnom nedostatku dôkazov. Som nevinný a nespáchal som žiadny trestný čin,“ dodal Babiš.

Na začiatku Babiš zatajoval, že by mal s farmou vôbec niečo spoločné. Po tlaku médií, politikov a prezradení niektorých detailov z vyšetrovania sa priznal.

„Farmu Čapí hnízdo vlastnili moje dve dospelé deti a brat mojej partnerky,“ dodal s tým, že klamal len preto, aby chránil rodinu. Naďalej však tvrdil, že ide o účelové stíhanie.

Babišových voličov kauza nezaujíma

Pred rokom vravel, že mu má kauza zobrať hlasy v parlamentných voľbách. Teraz tvrdí to isté, len pred inými voľbami. Podľa jeho slov má „táto vymyslená kauza ovplyvniť priebeh nastávajúcich nielen komunálnych a senátnych, ale potenciálne aj prezidentských volieb“.

Podľa politológa Ladislava Cabadu z Masarykovej univerzity však ani táto kauza Babiša o hlasy nepripraví. Jeho voliči sú mu verní a o Babišove kauzy sa nezaujímajú, vysvetlil.

Na začiatku procesu ťažko odhadovať, ako dopadne. Investigatívna novinárka Sabina Slonková si však myslí, že väzením pre Babiša sa to neskončí. „Tých 50 miliónov korún Babiš vrátil do štátneho rozpočtu,“ uviedla s tým, že prípad je už starší, takže „ak chceme hovoriť o treste, baviť sa môžeme maximálne o podmienke“.

Improvizovaná väzenská cela pred Mestským súdom v Prahe, kde sa začína pojednávanie s Andrejom Babišom v kauze Čapí hnízdo.
Improvizovaná väzenská cela pred Mestským súdom v Prahe, kde sa začína pojednávanie s Andrejom Babišom v kauze Čapí hnízdo. Foto: TASR/AP

Proces je veľmi sledovaný nielen médiami, ale aj verejnosťou. Združenie Milión chvíľok pred Mestský súd doviezlo príves, na ktorom postavili symbolickú väzenskú celu pre Andreja Babiša.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál