Na hlavný obsah

Arménsko a Azerbajdžan sa po obnovení bojov dohodli na prímerí

Obe strany hlásia obete.

Arménsko a Azerbajdžan sa po obnovení bojov dohodli na prímerí
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Al Jazeera English

Azerbajdžan a Arménsko sa dohodli na pokoji zbraní od 7.00 h SELČ, informovali s odvolaním sa na svoje zdroje miestne médiá. Medzi oboma kaukazskými krajinami sa v noci na utorok (13. 9.) opäť rozhoreli boje. Jerevan i Baku hlásia obete na životoch.

„Obe strany sa dohodli na pokoji zbraní od 9.00 h miestneho času. Arménska strana dohodu vzápätí porušila, ale od 9.15 h sa obnovilo,“ napísala azerbajdžanská agentúra Trend.

Situácia na kontaktnej línii je od 9.00 h relatívne stabilná, píše arménsky server Armenpress.

Útok sa podľa arménskej strany začal krátko po polnoci miestneho času. Azerbajdžan najprv uviedol, že reagoval na „rozsiahlu diverznú akciu“ Arménska, ktorá si vyžiadala obete. Následne poprel, že by azerbajdžanské vojská vpadli na územie Arménska.

Útoky sa podľa informácií na sociálnych sieťach odohrali tiež mimo oblasti Náhorného Karabachu, ktorý je už desiatky rokov predmetom sporu oboch krajín. Rozsiahlejší konflikt na jeseň roku 2020 skončil po šiestich týždňoch porážkou Arménska, ktorá si ale aj vďaka ruskému sprostredkovaniu udržala kontrolu nad väčšinou Náhorného Karabachu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet