Na hlavný obsah

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom opäť eskaluje

Jerevan hlási ostreľovanie na hraniciach.

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom opäť eskaluje
Azerbajdžanskí vojaci. Foto: Twitter/Reuters

O intenzívnom ostreľovaní svojho územia zo strany Azerbajdžanu informovalo v noci arménske ministerstvo obrany s tým, že protivník využíva tiež drony, uviedli ruské a arménske médiá. Azerbajdžanská strana povedala, že reagovala na „rozsiahlu diverznú akciu“ arménskej strany, ktorá si vyžiadala obete na životoch.

Azerbajdžanská armáda podľa arménskeho webu Armenpress ostreľuje arménske územie minimálne v okolí miest Goris a Džermuk. Útok sa podľa arménskej strany začal krátko po polnoci miestneho času (22.05 h SELČ).

Jeden z obyvateľov Gorisu portálu news.am oznámil, že zhruba od pol dvanástej večer miestneho času (21.30 h SELČ) bolo v meste počuť delostrelectvo. U Kornidzoru si potom miestni všimli drony, uvádza rovnaký zdroj.

Azerbajdžanská agentúra APA uviedla, že podľa tamojšieho ministerstva obrany v pondelok (12. 9.) arménske ozbrojené sily použili najrôznejšie zbrane, vrátane mínometov, k útoku na pozície, úkryty a základne azerbajdžanskej armády. To vraj viedlo k stratám na životoch a poškodeniu vojenskej infraštruktúry.

Útoky sa v pondelok podľa informácií na sociálnych sieťach odohrali tiež mimo oblasti Náhorného Karabachu, ktorý je už desiatky rokov predmetom sporu oboch krajín.

Rozsiahlejší konflikt na jeseň roku 2020 skončil po šiestich týždňoch porážkou Arménska, ktorá si ale aj vďaka ruskému sprostredkovaniu udržala kontrolu nad väčšinou Náhorného Karabachu.

Moskva má v oblasti mierové jednotky, konflikty však nie sú výnimočné. Pred mesiacom Rusko obe strany opäť vyzvalo na zdržanlivosť po tom, ako Azerbajdžan oznámil dobytie viacerých arménskych pozícií.

Macron a Putin

V súvislosti s novou eskaláciou konfliktu telefonoval arménsky premiér Nikol Pašinjan s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informoval ich o vývoji, uviedol TASS.

Arménske ministerstvo obrany ohlásilo mŕtvych a ranených, konkrétne počty sa ešte len spresňujú. Ostreľovanie zasiahlo aj civilnú infraštruktúru, cituje z vyjadrenia ministerstva server news.am.

„Situácia na arménsko-azerbajdžanskej hranici je naďalej extrémne napätá a nepoľavuje,“ uviedol hovorca rezortu. „Azerbajdžanské ozbrojené sily pokračujú v používaní ťažkej techniky, bezpilotných lietadiel a mínometov. Cielia na pozície arménskych ozbrojených síl a osady,“ cituje hovorcu news.am. Útoku čelia oblasti okolo miest Vardenis a Kapan.

„Spojené štáty sú hlboko znepokojené správami o útokoch pozdĺž arménsko-azerbajdžanskej hranice. Vrátane údajných úderov na osady a civilnú infraštruktúru na území Arménska. Ako sme už dlhodobo dávali najavo, tento konflikt nemôže mať vojenské riešenie. Naliehavo vyzývame na okamžité ukončenie akýchkoľvek vojenských akcií,“ uviedol americký šéf diplomacie Antony Blinken.

Na vyostrenie konfliktu na twitteri reagovalo viacero francúzskych poslancov, dianie označili za znepokojujúce. „Francúzsko a Európa musia zabrániť ďalšej vojne,“ napísal francúzsky europoslanec Francois-Xavier Bellamy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet